Alcohol is slecht voor je gezondheid, daar is geen discussie over mogelijk. Recent onderzoek toont aan dat elke druppel alcohol er eentje te veel is. De gevolgen van alcohol drinken zijn groot en schadelijk voor je lichaam en je sportprestaties. In onze blog lees je meer over de gevolgen van alcohol en body.

Tot je 24e levensjaar ontwikkelt je lichaam hersencellen. Wanneer je alcohol drinkt sterven er hersencellen af die niet meer hersteld kunnen worden waardoor je blijvende schade oploopt zoals geheugenverlies. Een van de bekendste gevolgen van alcohol zijn toch wel je lever en je maag. Je lever is het zuiveringssysteem van je lichaam en moet hard werken om alcohol af te breken. Wanneer je te veel drinkt kan je lever permanent beschadigt raken. Daarnaast wordt je maag onrustig wat kan leiden tot braken. Maar je maag kan ook gewend raken aan de alcohol, waardoor de beschermende laag in je maag aangetast wordt en maagzweren op kan leveren. Verder verhoogd alcohol je bloeddruk wat zeer slecht is voor je hart- en bloedvaten en vergroot het de kans op kanker.

 

Weetje: Hoe ouder, hoe drankzuchtiger. Gemiddeld drinkt iemand van 25 jaar 2 tot 3 keer per week alcohol, dit aantal stijgt per decennium en zo drinkt een 65-plusser 5 tot 6 keer per week.

 

Sportprestaties

De lever zal ten alle tijden eerst de alcohol in je lichaam verbranden en pas daarna alle andere macro’s. Dit zorgt voor vele risico’s tijdens en na je sportprestaties.

 

– Grotere kans op blessures

Alcohol heeft een grote impact op je lichaam en de stofwisseling van organen. Zo beïnvloedt alcohol de opname, transport, het verbruik en de opslag van bijna iedere voedingsstof. Je maag absorbeert 1/5 van de alcohol, de rest komt direct in je bloed terecht. De invloed van alcohol is snel merkbaar wanneer het je hersenen en zenuwcellen bereikt. Het gevolg is dat je reactie, coördinatie, bewegingstechniek en je uithoudingsvermogen vermindert. Dit vergroot de kans op blessures.

 

– Minder energie

Een van de functies van de lever is dat het glycogeen (koolhydraten, oftewel je energiebron) opslaat. Wanneer je alcohol drinkt zal de lever dit als eerste verwerken. Dit verstoort de verbranding van de koolhydraten, waardoor je bloedsuikerniveau daalt en dus ook je sportprestaties verminderen. Je merkt al een groot verschil bij 2 glazen alcohol.

 

– Uitdroging

Alcohol versnelt het vochtverlies van het lichaam. Daarnaast drink je vaak in een korte tijd meer dan normaal. Om beide redenen zal je vaker een bezoek aan het toilet brengen. Hierdoor verliest je lichaam vitamines en mineralen, zoals zink. Uitdroging heeft direct invloed op je sportprestaties, juist omdat je tijdens sport ook veel zweet. Wanneer je alcohol blijft drinken stijgt de concentratie alcohol in je bloed, droog je nog meer uit en hierdoor word je al snel dronken met maar weinig alcohol.

 

Weetje: hoe ouder je bent (50-plusser) hoe slechter je lichaam alcohol verwerkt. Hoe dat komt? Door een verminderde werking van de lever, afname lichaamsvocht, toename lichaamsvet en een lagere tolerantie voor alcohol. Resultaat? Eerdere orgaanschade.

 

Hopelijk ben je de volgende keer jezelf bewust van de gevolgen van alcohol op jouw gezondheid en sportprestaties. Doorbreek je automatische piloot om altijd ‘gezellig’ mee te doen met de andere en minder je alcoholgebruik.  Hieronder geven we je wat tips om je alcoholgebruik te minderen of stoppen:

 

Tips

– Drink geen alcohol nadat je gesport hebt.

– Drink de avond voordat je gaat sporten geen tot weinig alcohol.

– Een van de meest gemakkelijke oplossing, ga bobben!

– Behandel alcohol als taart, dat eet je ook niet iedere dag.

– Maak duidelijke afspraken met jezelf of en hoeveel je gaat drinken, en houd je daaraan!

– Toch een uitschieter? Dan drink je minimaal een week geen alcohol.

– Een of meerdere keren per jaar een alcoholvrije periode.

 

Bron: de website van gezondheidsnet.nl en sport.nl

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Yoghurt-rood fruit ijs

Met dit zelfgemaakte yoghurt-fruit ijs zit je helemaal goed. Al het lekkere en frisse van ijs, maar veel minder kcal. Bovendien is het binnen een handomdraai gemaakt.

Lees meer

Pasta met zelfgemaakte muntpesto

Munt kennen we allemaal wel van de verse muntthee, het takje in je flesje water of de smaak in je tandpasta of kauwgom, maar je kunt er veel meer mee. Gebruik het eens in je eten, bijvoorbeeld in dit pastagerecht waarbij je een eigen muntpesto maakt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Roerei ontbijt

Het is bijna Vaderdag en dan worden de papa’s in het zonnetje gezet. Met dit ontbijt zorg jij ervoor dat jouw papa de sterkste papa van Nederland blijft.

Lees meer

Couscoussalade met beef, spinazie en yoghurt

Volkoren couscous is hartstikke gezond en is een goede basis voor een gezonde maaltijd.

Lees meer

Courgettesoep

Maak het jezelf gemakkelijk met gezonde en simpele gerechten. Daarvoor is deze heerlijke courgettesoep perfect! In no-time heb jij een flinke pan soep gemaakt.

Lees meer

Koningsrecept: Gevulde paprika

Het is bijna Koningsdag, daar hoort natuurlijk ook een oranje recept bij!

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Havermoutpap met banaan, kokos en pindakaas

Begin de dag met een gezond en stevig ontbijt. Maak daarom dit recept met als hoofdingrediënten havermout, banaan, kokos en pindakaas. Havermout geeft je een verzadigd gevoel waardoor je de ochtend goed kan doorkomen.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Krokante zalm uit de oven

Vandaag is het Goede Vrijdag en dat betekend voor sommige dat er geen vlees op tafel komt vanavond.

Lees meer
Contact Plan intake