a

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken. De ideale volgorde van krachttraining en cardio hangt af van het trainingsdoel en nog een aantal andere belangrijke factoren. Hieronder leg ik per trainingsdoel welke volgorde je het beste kan aanhouden.

Als je lichaam alle energiebronnen al heeft gebruikt tijdens krachttraining, is het lastiger om nog een zware cardiotraining uit te voeren en loop je een grotere kans op blessures. Verder is een zware cardiotraining niet bevorderlijk voor de prestaties tijdens een daaropvolgende krachttraining. Als je hele intensieve cardio doet voordat je gaat trainen, zul je merken dat je minder gewicht kan tillen. De mate waarin je een spier belast is juist belangrijk voor je trainingsprogressie. Zo is het voor een krachtsporter belangrijk om de spieren (zwaar) te belasten door gewichten te liften. En voor een duursporter is het belangrijk om de spieren een heel andere duurtrainingsprikkel te geven.

Idealiter voer je krachttraining en cardio op verschillende dagen uit. Hierdoor heb je meer energie voor beide inspanningen en kan je meer gefocust trainen – met uiteindelijk een beter resultaat. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd omdat je meer tijd kwijt bent. De meeste sporters zullen dan ook kracht en cardio in één trainingsmoment combineren.

Dus samenvattend:

  • Als je op hetontwikkelen van spiermassaricht kun je het beste eerst krachttraining doen en afsluiten met cardio.
  • Voor uithoudingsvermogen kun je het beste eerst een cardiotraining doen en afsluiten met kracht.
  • Voor vetverbranding kun je het beste eerst kracht doen en vervolgens cardio.

Belangrijk: elke krachttraining begin je sowieso altijd met een korte cardiosessie (5-10 minuten) en eventueel wat extra rekoefeningen om de spieren warm te maken en je hartslag omhoog te brengen. Dit doe je om de kans op blessures zoals een spierverrekking te voorkomen.