Gewichtsschommelingen - Optimum Change

Herken je dit ook? Je hebt heel de week fanatiek gesport en op je voeding gelet. Voordat je op de weegschaal stapt ben je er al zeker van dat het gewicht lager is dan de vorige keer, maar dan… Helaas gaat het verliezen van gewicht niet lineair omlaag omdat je lichaamsgewicht van veel meer factoren afhangt dan alleen je vetmassa. Laat je dus niet demotiveren wanneer je een keer een meting hebt die tegenvalt en focus je meer op het proces dan het resultaat op de korte termijn.

Je lichaamsgewicht is constant aan het schommelen en dit is afhankelijk van wat er aan gewicht in komt en uit gaat. Je lichaam bestaat voor ongeveer twee derde uit vocht. Dit is enorm veel, en verklaart waarom je soms van dag op dag meer dan een kilogram zwaarder of lichter kan zijn. Het proces van puur vet verliezen gaat namelijk (helaas) lang niet zo snel. Daarnaast zijn er nog andere factoren van invloed op de fluctuaties van je gewicht namelijk: vocht-, zout- en vezelinname, je maag- en darminhoud, maar ook stress en slaap. Bij vrouwen spelen de hormonen nog een grote rol. Hoe dit komt bespreken we hieronder:

Hier kun je goed de schommelingen in gewicht zien van dag-tot-dag. Hierdoor kan elke dag wegen een vertekend beeld geven.

Het lichaam is constant bezig met het reguleren van de hoeveelheid vocht. Zout en vochtinname zijn daarbij erg belangrijk. Wanneer je dagelijks 10 gram zout en 3 liter vocht binnenkrijgt is dat in evenwicht. Eet je een keer een dag meer zout en drink je ook meer water? Dan zal er ook meer vocht vast gehouden worden. Dit merk je vaak nadat je uiteten bent geweest of iets zouts hebt gegeten. Ook het eten van meer koolhydraten kan voor een vochttoename lijden: voor elke gram koolhydraat die je binnenkrijgt houdt je lichaam 3-4 gram vocht vast. Dit is wel tijdelijk, dus je moet dit niet als een reden zien om koolhydraten te vermijden, ze hebben immers ook een functie.

 

Ook de hoeveelheid vezels en het volume van voedsel heeft invloed op je lichaamsgewicht: een hoger gewicht in je maag en darmen zorgt immers ook voor een hoger cijfer op de weegschaal. Dit zegt natuurlijk ook helemaal niets over of je vet verliest of niet. Daarnaast hebben stress en slaap ook nog eens invloed op je lichaamsgewicht. Een slaaptekort is een stressreactie voor je lichaam en meer stress zorgt vaak ook voor meer vochtretentie. Ben je gestresst om het idee dat je op de weegschaal gaat staan? Dan gaat dat juist alleen maar een negatief effect hebben.

 

Al deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat je helemaal geen voorspelling kan doen van je gewicht. Het blijft uiteindelijk maar een momentopname en dus wil je er ook niet te veel conclusies uit trekken op de korte termijn. Op de langere termijn is de weegschaal natuurlijk wel een betrouwbaar meetinstrument om je progressie te zien. Die kilo’s aan vet die je uiteindelijk verliest, zullen zich ook op de weegschaal tonen. Laat je dus niet demotiveren door de weegschaal als je een keer een ‘slechte’ meting hebt. Zolang je door blijft gaan met je goede gewoontes, zal je ook op de weegschaal uiteindelijk resultaat zien!

Hoe kun je het beste je progressie bijhouden?

Een betrouwbaardere manier om je gewicht bij te houden is om meerdere keren per week op de weegschaal te gaan staan en dan daar dan de mediaan of een gemiddelde van te pakken. Hierdoor middel je de fluctuaties eruit en krijg je betrouwbaardere cijfers. Het nadeel hieraan kan zijn dat het negatieve emoties kan opwekken, omdat je bijna dagelijks op de weegschaal staat. Als je het moeilijk vindt om het cijfer los te laten op het moment van wegen is dit niet de juiste manier van progressie bijhouden voor jou. Heb je daar geen moeite mee? Dan is dat de ideale manier om je progressie in gewicht bij te houden!

Een uitleg over hoe je je lichaamsgewicht bijhoudt in onze Lijfstijl app

Een ander alternatief is het bijhouden van omtrekmaten: als je dit op een vast moment in de week doet (liefst ’s ochtends op een nuchtere maag) is er nog een betrouwbaar instrument om je progressie bij te houden. Hier heb je dan een meetlint voor nodig. Met de heup, bovenbenen en taille heb je al 3 betrouwbare punten waar je altijd cm’s verliest bij vetafname. Probeer hierbij richtpunten te pakken zoals ter hoogte van je navel of een herkenbaarpunt op je lichaam zoals een moedervlek of litteken. Zorg ook dat je consistent bent in de hoeveelheid druk die je uitvoert bij het meten. Idealiter neemt iemand anders de meting bij je af.

Is het opbouwen voor spiermassa ook een doel voor je? Dan kun je nog wat extra punten meenemen op plekken die voor jou belangrijk zijn zoals; de borst-, schouder-, arm- en kuitomvang.

Een uitleg over hoe je je omtrekmaten bijhoudt in onze Lijfstijl app

De laatste en beste manier om je progressie bij te houden is het maken van progressiefoto’s. Je ziet jezelf dagelijks in de spiegel en dus zul je zelf waarschijnlijk weinig verschillen zien. Pas wanneer je foto’s van vroeger terugkijkt zie je ineens het verschil. Maak daarom om de 2 of 4 weken foto’s van jezelf. Doe dit wel op dezelfde plek en hetzelfde tijdstip aangezien lichtinval een verschil kan maken. Na een tijdje zul je steeds meer verschil gaan zien, dan maakt het uiteindelijk helemaal niet uit wat het getalletje op de weegschaal zegt!

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Wokrecept met courgette en spinazie

Dit mega makkelijke recept kan echt iedereen maken. Plus het staat ook nog eens snel op tafel.

Lees meer

Bacon-ei muffins

Kater? Met dit katerontbijt ben je er zo weer bovenop. De eiwitten zorgen dat je spieren kunnen herstellen van al dat dansen en het zout in de bacon houdt je vochtbalans weer op peil.

Lees meer

Werkt een spijkermat?

Een maand geleden kreeg mijn vrouw (Lieke) van de Sint een cadeautje: een spijkermat. WTF!?! Dat was het eerste wat ik dacht. Waarom zou je op een spijkerbed gaan liggen? Zelf had ik me ook nog helemaal niet verdiept in deze materie, dus ik kon er ook weinig van zeggen buiten dat het me behoorlijk […]

Lees meer

5 strategieën om te kappen met overeten in het weekend

Voel jij je op maandagmorgen ook vaak schuldig of nog misselijk van die gigantische pizza (of maak hiervan wat je wilt) die je hebt gegeten? Met deze 5 strategieën voorkom je dat jij jezelf hier ieder weekend weer aan te buiten gaat.

Lees meer

Op lange termijn iets volhouden (en ook nog een leven hebben), kan dat?

“Hier ga dit maar eten en dan ga je zeker je resultaat halen”. Toen ik 10 jaar geleden startte met personal training, was dit één van de dingen die ik deed op het gebied van voeding. Ik heb uuuuuuren gestopt in het maken van verschillende voedingsschema’s. Iedereen kon een voedingsschema krijgen voor ieder doel. Afvallen, […]

Lees meer

Druk zijn, maar toch fit en gezond!

We willen allemaal fit en gezond zijn, maar hoe doe je dat wanneer je een megadrukke baan hebt? Met deze 3 tips kom je er!

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Havermoutpap met banaan, kokos en pindakaas

Begin de dag met een gezond en stevig ontbijt. Maak daarom dit recept met als hoofdingrediënten havermout, banaan, kokos en pindakaas. Havermout geeft je een verzadigd gevoel waardoor je de ochtend goed kan doorkomen.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer
contact Gratis kennismaking