Ramadan - Optimum Change

De Ramadan combineren met een gewichtsdoel of sportprestaties lijkt erg lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. Het vereist vooral wat planning en doorzettingsvermogen in het begin om meteen de juiste gewoontes en het ritme aan te wennen. Idealiter sport je binnen de periode waarin je mag eten, maar dit zal niet voor iedereen realistisch zijn wanneer je ‘s nachts ook moet slapen. Het beste alternatief zou dan zijn om te trainen net voordat je de vast breekt. Hierna heb je dan de mogelijkheid om flink bij te tanken qua vocht en voeding dus dat maakt dat je goed kan herstellen. Het is wel verstandig om je trainingsdagen en volume wat terug te schroeven met 30-50% omdat je belastbaarheid wat lager is; hierdoor zul je toch nog progressie kunnen maken in plaats van dat je te veel doet en stagneert.

 

Als je puur kijkt naar de eettijden is de Ramadan eigenlijk een vorm van Intermittent Fasting, een hippe naam voor een populair dieet waarin je vast. Dit houdt in dat je een x aantal uren per dag niks eet (en drinkt in dit geval). Iedereen doet wel aan een vorm van vasten aangezien je altijd een periode hebt waarin je niet eet. Het ontbijt heet niet voor niks ‘breakfast’ in het Engels; de maaltijd die je vast breekt. In het geval van de Ramadan is dit een extreem lange periode waarin je niet eet en drinkt. Daarbij eet je afhankelijk van jouw ritme hoogstens 2-3 maaltijden in een kort tijdsbestek. Je lichaam heeft hier 1 à 2 weken voor nodig om zich erop aan te passen. Je hebt baat bij een ritme dus zodra je dit omgooit kost dat altijd even tijd om weer te wennen. De eerste weken is het even doorbijten qua honger maar daarna zou dit minder moeten worden!

 

In de tijden waarin we nog jaagde en niet constant een gevulde koelkast tot onze beschikking hadden, was het voor ons ook normaal om regelmatig maar 1-2 (of geen) maaltijden te eten op een dag. Het vereist wel wat planning als je genoeg eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen binnen wil krijgen. Vooral de maaltijd voordat je de vast weer in gaat wil je eiwitrijk maken zodat je daar een tijd op kan teren. Heb je geen afvaldoel? Dan moet je meer kijken naar producten die niet te veel verzadigen omdat je anders te snel vol zit en niet voldoende binnenkrijgt. Zo zijn bijvoorbeeld noten, dadels, vettere dierlijke producten, volle kwark en brood een makkelijke manier om je kcal binnen te krijgen. Heb je wel een afvaldoel? Dan is dit een mooie tijd om je te focussen op goed gevulde maaltijden en dan is dat een prima manier om wat kilo’tjes kwijt te raken!

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Ramadan

De Ramadan combineren met een gewichtsdoel of sportprestaties lijkt erg lastig, maar dat hoeft het niet te zijn.

Lees meer

Quinoa parfait

De naam van dit recept doet denken aan een luxe dessert, maar niks is minder waar… dit is gewoon een lekker ontbijtje!

Lees meer

Personal Group Training (PGT) Brochure

Wil je afvallen, fitter of energieker worden, maar weet je niet goed hoe? Dan kan PGT iets voor jou zijn. In deze PGT Brochure ontdek je hoe!

Lees meer

Flensjes met blauwe bessen en ricotta

Pannenkoek net even iets anders. We maken ze iets dunner en dan heet het in één keer een flensje. In dit recept gebruiken we volkorenmeel dus hij zit boordevol vezels. Dit zorgt dat je langer een verzadigd gevoel hebt en minder snel weer honger of trek zult hebben.

Lees meer

Ontbijttaart met kokos en frambozen

Wil je een (gezonder) feestje maken van je ontbijt? Dan zit je helemaal goed met deze gezondere ontbijttaart met kokos en frambozen. De bodem maak je van havermout en hazelnoten. De taart bedek je met kwark en (natuurlijk) frambozen en kokos.

Lees meer

Ovenschotel tonijn courgette

In dit gerecht gaat alles de oven in en heb je een voedzame maaltijd met veel eiwitten en relatief weinig vetten op een bakplaat. De tonijn zorgt voor het hoge eiwitgehalte en deze bakplaat zit boordevol groente.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Havermoutpap met banaan, kokos en pindakaas

Begin de dag met een gezond en stevig ontbijt. Maak daarom dit recept met als hoofdingrediënten havermout, banaan, kokos en pindakaas. Havermout geeft je een verzadigd gevoel waardoor je de ochtend goed kan doorkomen.

Lees meer

Koningsrecept: Gevulde paprika

Het is bijna Koningsdag, daar hoort natuurlijk ook een oranje recept bij!

Lees meer

De plank: Wat zijn de veel gemaakte fouten?

Iedereen is inmiddels wel bekend met de  ‘’plank’’.  De plank is een effectieve rompstijfheid oefening.

Lees meer
contact Plan oriëntatiegesprek