Ramadan - Optimum Change

De Ramadan combineren met een gewichtsdoel of sportprestaties lijkt erg lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. Het vereist vooral wat planning en doorzettingsvermogen in het begin om meteen de juiste gewoontes en het ritme aan te wennen. Idealiter sport je binnen de periode waarin je mag eten, maar dit zal niet voor iedereen realistisch zijn wanneer je ’s nachts ook moet slapen. Het beste alternatief zou dan zijn om te trainen net voordat je de vast breekt. Hierna heb je dan de mogelijkheid om flink bij te tanken qua vocht en voeding dus dat maakt dat je goed kan herstellen. Het is wel verstandig om je trainingsdagen en volume wat terug te schroeven met 30-50% omdat je belastbaarheid wat lager is; hierdoor zul je toch nog progressie kunnen maken in plaats van dat je te veel doet en stagneert.

 

Als je puur kijkt naar de eettijden is de Ramadan eigenlijk een vorm van Intermittent Fasting, een hippe naam voor een populair dieet waarin je vast. Dit houdt in dat je een x aantal uren per dag niks eet (en drinkt in dit geval). Iedereen doet wel aan een vorm van vasten aangezien je altijd een periode hebt waarin je niet eet. Het ontbijt heet niet voor niks ‘breakfast’ in het Engels; de maaltijd die je vast breekt. In het geval van de Ramadan is dit een extreem lange periode waarin je niet eet en drinkt. Daarbij eet je afhankelijk van jouw ritme hoogstens 2-3 maaltijden in een kort tijdsbestek. Je lichaam heeft hier 1 à 2 weken voor nodig om zich erop aan te passen. Je hebt baat bij een ritme dus zodra je dit omgooit kost dat altijd even tijd om weer te wennen. De eerste weken is het even doorbijten qua honger maar daarna zou dit minder moeten worden!

 

In de tijden waarin we nog jaagde en niet constant een gevulde koelkast tot onze beschikking hadden, was het voor ons ook normaal om regelmatig maar 1-2 (of geen) maaltijden te eten op een dag. Het vereist wel wat planning als je genoeg eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen binnen wil krijgen. Vooral de maaltijd voordat je de vast weer in gaat wil je eiwitrijk maken zodat je daar een tijd op kan teren. Heb je geen afvaldoel? Dan moet je meer kijken naar producten die niet te veel verzadigen omdat je anders te snel vol zit en niet voldoende binnenkrijgt. Zo zijn bijvoorbeeld noten, dadels, vettere dierlijke producten, volle kwark en brood een makkelijke manier om je kcal binnen te krijgen. Heb je wel een afvaldoel? Dan is dit een mooie tijd om je te focussen op goed gevulde maaltijden en dan is dat een prima manier om wat kilo’tjes kwijt te raken!

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Zalmquiche met tuinbonen

Deze vullende zomerse quiche doet het heel goed als bijgerecht voor de BBQ. Gemakkelijk vooraf te maken en zowel warm als koud te nuttigen.

Lees meer

Pasta met zalm

Een makkelijk en snel gerecht en de kinderen zullen fan zijn! Pasta met zalm en er zitten ook nog eens genoeg groente in, dus genoeg voedingsstoffen.

Lees meer

Smoothie-pakketten

Geen tijd of zin om iets gezonds klaar te maken? Deze smoothie-pakketten gaan je daarbij helpen! Alle producten in de juiste verhoudingen en in een handomdraai klaar.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer
contact Gratis kennismaking