Ramadan - Optimum Change

De Ramadan combineren met een gewichtsdoel of sportprestaties lijkt erg lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. Het vereist vooral wat planning en doorzettingsvermogen in het begin om meteen de juiste gewoontes en het ritme aan te wennen. Idealiter sport je binnen de periode waarin je mag eten, maar dit zal niet voor iedereen realistisch zijn wanneer je ‘s nachts ook moet slapen. Het beste alternatief zou dan zijn om te trainen net voordat je de vast breekt. Hierna heb je dan de mogelijkheid om flink bij te tanken qua vocht en voeding dus dat maakt dat je goed kan herstellen. Het is wel verstandig om je trainingsdagen en volume wat terug te schroeven met 30-50% omdat je belastbaarheid wat lager is; hierdoor zul je toch nog progressie kunnen maken in plaats van dat je te veel doet en stagneert.

 

Als je puur kijkt naar de eettijden is de Ramadan eigenlijk een vorm van Intermittent Fasting, een hippe naam voor een populair dieet waarin je vast. Dit houdt in dat je een x aantal uren per dag niks eet (en drinkt in dit geval). Iedereen doet wel aan een vorm van vasten aangezien je altijd een periode hebt waarin je niet eet. Het ontbijt heet niet voor niks ‘breakfast’ in het Engels; de maaltijd die je vast breekt. In het geval van de Ramadan is dit een extreem lange periode waarin je niet eet en drinkt. Daarbij eet je afhankelijk van jouw ritme hoogstens 2-3 maaltijden in een kort tijdsbestek. Je lichaam heeft hier 1 à 2 weken voor nodig om zich erop aan te passen. Je hebt baat bij een ritme dus zodra je dit omgooit kost dat altijd even tijd om weer te wennen. De eerste weken is het even doorbijten qua honger maar daarna zou dit minder moeten worden!

 

In de tijden waarin we nog jaagde en niet constant een gevulde koelkast tot onze beschikking hadden, was het voor ons ook normaal om regelmatig maar 1-2 (of geen) maaltijden te eten op een dag. Het vereist wel wat planning als je genoeg eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen binnen wil krijgen. Vooral de maaltijd voordat je de vast weer in gaat wil je eiwitrijk maken zodat je daar een tijd op kan teren. Heb je geen afvaldoel? Dan moet je meer kijken naar producten die niet te veel verzadigen omdat je anders te snel vol zit en niet voldoende binnenkrijgt. Zo zijn bijvoorbeeld noten, dadels, vettere dierlijke producten, volle kwark en brood een makkelijke manier om je kcal binnen te krijgen. Heb je wel een afvaldoel? Dan is dit een mooie tijd om je te focussen op goed gevulde maaltijden en dan is dat een prima manier om wat kilo’tjes kwijt te raken!

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Bulgursalade kip

Klaar met de zilvervliesrijst, volkorenpasta en aardappelen? Dan is dit iets om uit te proberen, bulgur.

Lees meer

Vruchtenijs

In de zomer is het tijd voor ijsjes. In ijs zit vaak veel suikers, maar omdat de substantie koud is, proef je dit minder goed. Er moet dus meer suiker in om het ijs zoet te laten smaken. In dit zelfgemaakte ijs heb je de suikers zelf in de hand!

Lees meer

Pastaschotel met tonijn uit de oven

Dit is een gemakkelijk ovenrecept en het meest daarvan komt uit je voorraadkast. Geen excuus meer dat je niks in huis hebt om een gezonde maaltijd op tafel te zetten!

Lees meer

3 Redenen waarom je op lange termijn meer hebt aan Outdoor Personal Group Training dan aan Bootcamp

Om resultaat op lange termijn te behalen waardoor je wel tevreden bent met je levensstijl kan Outdoor PGT je helpen met: 1. Verantwoorde trainingen welke altijd anders zijn. 2. Trainen in groepjes van maximaal 8 personen. 3. Flexibel je lessen inboeken.

Lees meer

Training tijdens de zwangerschap

Een vaak gegeven advies voor vrouwen in de zwangerschap is; je bent nu zwanger, doe het zo rustig mogelijk aan! Ons advies luidt: doe dat vooral niet!

Lees meer

9 Tips om honger te voorkomen

Tijdens een dieet zijn de meeste mensen gefocust op producten vermijden. Stoppen met brood eten, niet meer snoepen, geen vetten eten en iedere traktatie afslaan. We willen minder en minder eten en dit kan mogelijk leiden tot honger en frustratie!

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Havermoutpap met banaan, kokos en pindakaas

Begin de dag met een gezond en stevig ontbijt. Maak daarom dit recept met als hoofdingrediënten havermout, banaan, kokos en pindakaas. Havermout geeft je een verzadigd gevoel waardoor je de ochtend goed kan doorkomen.

Lees meer

Koningsrecept: Gevulde paprika

Het is bijna Koningsdag, daar hoort natuurlijk ook een oranje recept bij!

Lees meer

De plank: Wat zijn de veel gemaakte fouten?

Iedereen is inmiddels wel bekend met de  ‘’plank’’.  De plank is een effectieve rompstijfheid oefening.

Lees meer
contact Gratis kennismaking