Eet jij geen bananen of druiven omdat daar veel fruitsuikers in zitten? Dan is er goed nieuws voor je, want je kunt gerust en verantwoord genieten van een banaan of druiven. Het gaat erom dat je met mate eet. Zodra je meer dan 3 stuks fruit per dag eet kan je lichaam het overschot aan suikers opslaan als vet. Daarom is het advies om maximaal 2 stuks fruit per dag te eten.

Zijn fruitsuikers gezonder dan kristalsuikers?

Suiker in fruit zijn niet anders dan kristalsuiker dus je lichaam reageert op beide hetzelfde. Het zijn koolhydraten die je lichaam voorzien van energie. Het verschil zit hem in fruit, dat bevat namelijk veel vitamines, mineralen en vezels. Je lichaam haalt uit fruit veel meer voedingsstoffen dan uit kristalsuiker. Daarnaast is kristalsuiker vaak toegevoegd in ongezonde producten zoals snoep of koeken.

Wist je dat: Het meest gegeten stuk fruit in Nederland een appel is?

Voedingswaarden van fruit

Fruit bevat weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en vezels. Met name vitamine C komt veel voor in fruit, al verschilt dit wel per soort. Vitamine C is goed voor de weerstand en het zorgt ervoor dat je ijzer goed wordt opgenomen. Verse of ingevroren fruitsoorten zoals citrusfruit, aardbeien, zwarte bessen, kiwi en papaja bevatten veel vitamine C.  Fruit kan ook in een blik of glas bewaard worden, al blijven er dan nog weinig vitamines over. Deze vitamines gaan verloren wanneer fruit wordt gedroogd, het is dan vooral nog de suiker die overblijft. Dus vers of ingevroren fruit is de beste optie!

Daarnaast bevat fruit kalium wat belangrijke is voor het behouden van een normale bloeddruk. Vooral de fruitsoorten banaan, krenten en rozijnen bevatten veel kalium. Een appel bevat niet zo veel kalium, maar aangezien appels de meest gegeten fruitsoort zijn in Nederland is het daarmee toch een belangrijke bron van kalium.

Wist je dat: 10% tot 15% van het gewicht van fruit bestaat uit suiker?

Tips:

  • Eet dagelijks twee stuks fruit.
  • Eet een stuk fruit als tussendoortje of gebruik het in een gerecht!
  • Seizoensfruit: geniet optimaal van fruit wanneer het op zijn best is: rijp, sappig en smaakvol. Kijk op ons Foodblog op website welke fruitsoorten je het beste kunt nemen in een bepaald seizoen.
  • Hoe lang moet je wandelen om een stukje fruit te verbranden? Check het in het schema.

Bron: Hartstichting.nl

Artikelen die je ook interessant kan vinden

10 tips voor de feestdagen

Duurzaam gewicht verliezen is al lastig genoeg, dus maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. Goed voorbereid te werk gaan kan je helpen. Hierbij een aantal tips hoe je dit toe kan passen.

Lees meer

Gevulde rollade met champignons en pesto

Weet jij niet wat je moet koken voor kerst en ben je nog op zoek naar een lekker en gezond recept? Dan hebben wij de oplossing: een homemade gevulde rollade met champignons en pesto dressing!

Lees meer

Bereid je voor om gewicht te verliezen

Duurzaam gewicht verliezen is al lastig genoeg, dus maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. Goed voorbereid te werk gaan kan je helpen. Hierbij een aantal tips hoe je dit toe kan passen.

Lees meer

Kruidnoten

Er gaat niks boven zelfgemaakte lekkernijen! Door het zelf te bakken bepaal je ook hoe gezond of ongezond je lekkernij wordt. Met de Sint in het land heb je een extra goede reden om kruidnoten te maken, dus duik de keuken in en ga lekker aan de slag!

Lees meer

Quinoasalade met makreel, paddenstoelen en avocado

Ben jij op zoek naar een lekker recept dat rijk is aan vitamine D? Neem dan deze quinoasalade met makreel, paddenstoelen en avocado! Binnen 15 minuten heb jij deze heerlijke salade op tafel staan, dus ga snel naar de winkel en geniet!

Lees meer

Biefstuksalade met gegrilde peer

Het is herfst! Dat wil dus ook zeggen dat het perenseizoen in aantocht is. Het perenseizoen loopt van november tot en met februari. Een peer is een pitvrucht wat een lekker fris en gezond tussendoortje is. Het is rijk aan vitamine C, voedingsvezels en essentiële mineralen zoals calcium, fosfor, kalium en magnesium. Het is dus tijd om wat vaker voor een peer te kiezen!

Lees meer

Alcohol en food

Een glas rode wijn is beter dan geen alcohol drinken en één glas alcohol per dag is verantwoord. Dit zijn stuk voor stuk bekende fabels.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Vitamine D

Je hoort vaak dat het slim is om in de herfst en winter vitamine D supplementen te nemen. Maar waarom dan? En is het wel echt nodig? Vitamine D is een van de weinige vitamines die een lichaam zelf kan aanmaken.

Lees meer

Eiwitrijke vanillewafels

Gezond snacken kan heel leuk en heel lekker zijn en precies dit ga jij beleven na het maken van deze heerlijke eiwitrijke vanille wafels. Door de extra eiwitten die erin zijn toegevoegd is dit een prima snack na een training (of dat je nu aan het afvallen of bulken bent).

Lees meer

Alcohol en mind

Het drinken van alcohol is een goed slaapmutsje en het vermindert stress. Een glas rode wijn is beter dan geen alcohol drinken. Alcohol laat je ontspannen en het is een lekker slaapmutsje. Dit zijn stuk voor stuk bekende fabels!

Lees meer

Herfst groenten en fruit

Het is herfst! Dat betekent dat het sneller donker wordt, meer gaat regenen en het langzaam ook wat kouder wordt.

Lees meer