Eet jij geen bananen of druiven omdat daar veel fruitsuikers in zitten? Dan is er goed nieuws voor je, want je kunt gerust en verantwoord genieten van een banaan of druiven. Het gaat erom dat je met mate eet. Zodra je meer dan 3 stuks fruit per dag eet kan je lichaam het overschot aan suikers opslaan als vet. Daarom is het advies om maximaal 2 stuks fruit per dag te eten.

Zijn fruitsuikers gezonder dan kristalsuikers?

Suiker in fruit zijn niet anders dan kristalsuiker dus je lichaam reageert op beide hetzelfde. Het zijn koolhydraten die je lichaam voorzien van energie. Het verschil zit hem in fruit, dat bevat namelijk veel vitamines, mineralen en vezels. Je lichaam haalt uit fruit veel meer voedingsstoffen dan uit kristalsuiker. Daarnaast is kristalsuiker vaak toegevoegd in ongezonde producten zoals snoep of koeken.

Wist je dat: Het meest gegeten stuk fruit in Nederland een appel is?

Voedingswaarden van fruit

Fruit bevat weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en vezels. Met name vitamine C komt veel voor in fruit, al verschilt dit wel per soort. Vitamine C is goed voor de weerstand en het zorgt ervoor dat je ijzer goed wordt opgenomen. Verse of ingevroren fruitsoorten zoals citrusfruit, aardbeien, zwarte bessen, kiwi en papaja bevatten veel vitamine C.  Fruit kan ook in een blik of glas bewaard worden, al blijven er dan nog weinig vitamines over. Deze vitamines gaan verloren wanneer fruit wordt gedroogd, het is dan vooral nog de suiker die overblijft. Dus vers of ingevroren fruit is de beste optie!

Daarnaast bevat fruit kalium wat belangrijke is voor het behouden van een normale bloeddruk. Vooral de fruitsoorten banaan, krenten en rozijnen bevatten veel kalium. Een appel bevat niet zo veel kalium, maar aangezien appels de meest gegeten fruitsoort zijn in Nederland is het daarmee toch een belangrijke bron van kalium.

Wist je dat: 10% tot 15% van het gewicht van fruit bestaat uit suiker?

Tips:

  • Eet dagelijks twee stuks fruit.
  • Eet een stuk fruit als tussendoortje of gebruik het in een gerecht!
  • Seizoensfruit: geniet optimaal van fruit wanneer het op zijn best is: rijp, sappig en smaakvol. Kijk op ons Foodblog op website welke fruitsoorten je het beste kunt nemen in een bepaald seizoen.
  • Hoe lang moet je wandelen om een stukje fruit te verbranden? Check het in het schema.

Bron: Hartstichting.nl

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Roerei ontbijt

Het is bijna Vaderdag en dan worden de papa’s in het zonnetje gezet. Met dit ontbijt zorg jij ervoor dat jouw papa de sterkste papa van Nederland blijft.

Lees meer

Couscoussalade met beef, spinazie en yoghurt

Volkoren couscous is hartstikke gezond en is een goede basis voor een gezonde maaltijd.

Lees meer

Courgettesoep

Maak het jezelf gemakkelijk met gezonde en simpele gerechten. Daarvoor is deze heerlijke courgettesoep perfect! In no-time heb jij een flinke pan soep gemaakt.

Lees meer

Mocktails

Wat is jouw favoriete ontspanningsmoment na een drukke werkweek? Een lekker drankje in de warme zon? Dat verdien je zeker! En daarom hebben we speciaal voor jou een lekkere alcoholvrije cocktail, puur genot!

Lees meer

Hoe voorkom je snaaien?

We zijn inmiddels een paar weken verder in de ‘lockdown’: de eerste week was je nog supergemotiveerd om door te trainen en op je voeding te letten alleen nu begin je te merken dat het toch steeds lastiger wordt.

Lees meer

Koningsrecept: Gevulde paprika

Het is bijna Koningsdag, daar hoort natuurlijk ook een oranje recept bij!

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Havermoutpap met banaan, kokos en pindakaas

Begin de dag met een gezond en stevig ontbijt. Maak daarom dit recept met als hoofdingrediënten havermout, banaan, kokos en pindakaas. Havermout geeft je een verzadigd gevoel waardoor je de ochtend goed kan doorkomen.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Krokante zalm uit de oven

Vandaag is het Goede Vrijdag en dat betekend voor sommige dat er geen vlees op tafel komt vanavond.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer
Contact Plan intake