De zoete aardappel is een knolsoort, namelijk de bataat (een gewas). Het behoort dus niet tot de aardappelfamilie zoals veel mensen denken. In vergelijking met de gewone aardappel bevat de zoete aardappel minder koolhydraten, heeft het een grotere hoeveelheid aan antioxidanten en zorgen de vele vezels ervoor dat je sneller verzadigd raakt.

Het seizoen loopt van oktober tot en met maart, maar in principe is de zoete aardappel het gehele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. De zoete aardappel is veelzijdig in gebruik, zo kun je het grillen, roosteren, pureren, poffen of gebruiken als groente voor in de soep of currygerechten.

In dit recept gaan we de friet roosteren in de oven. Door de friet te maken van zoete aardappel heeft het een zoetige smaak. Daarom is het niet per se nodig om zout te gebruiken, maar voeg juist wat andere smaakvolle kruiden toe, zoals gerookte paprikapoeder, chilipoeder of net wat je zelf lekker vindt.

Tips om zoete aardappelen te bewaren:

  • Ongeveer 1 week bewaren bij een temperatuur van 12 tot 16 graden.
  • Bewaren op een droge, donkere en goed geventileerde plek.
  • Stop ze niet in een plastic zak, de zoete aardappel moet namelijk kunnen ‘ademen’.

Voedingswaarden per persoon:

  • 234 kcal
  • 29 gr koolhydraten
  • 3 gr eiwitten
  • 9 gr vet
  • 5 gr vezels
  • > 1 gr zout

Ingrediënten 3-4 personen:

  • 4 zoete aardappelen
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • Snufje zout
  • 1 avocado
  • Paar takjes koriander
  • 1 limoen
  • 1 tl chilikruiden

 

Zo maak je de zoete aardappelfriet met avocadodip:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de zoete aardappelen en haal de oneffenheden weg.
  • Snijd ze daarna in partjes (maximaal 0.5 cm dik).
  • Leg een stuk bakpapier op de ovenplaat en bedek dit met de zoete aardappelen.
  • Strooi de paprikapoeder met komijn en zout over de aardappelen.
  • Bak de frietjes in 30 – 35 minuten goudbruin.
  • Tip: Draai de frietjes halverwege een keer om zodat de friet krokant wordt aan alle kanten.
  • Maak ondertussen de avocadodip.
  • Verwijder de pit en schil van de avocado en snijd deze in reepjes.
  • Doe de avocado, de korianderblaadjes, het sap van de limoen en chilikruiden in een kom en mix dit met een keukenmachine tot een glad geheel.
  • Haal de frietjes uit de oven wanneer deze goudbruin zijn en serveer de frietjes met de avocadodip.

Eet smakelijk!

Variatietip:

  • Maak versgebakken chips! Maak je eigen verse chips uit de oven van zoete aardappel. Schil flinterdunne plakjes met een kaasschaaf of mandoline, leg ze op de bakplaat, bestrooi dit met wat olie en zout en bak de chips in 20 tot 30 minuten krokant.
  • Gebruik zowel bij de friet en chips andere kruiden, zoals chilikruiden in plaats van paprikapoeder en komijn. Je kunt zelfs het zout weglaten, want dat is met al deze smaken een extra toevoeging van zout en dat is niet per se nodig.

Bron: De website van degroenemeisjes.nl

Artikelen die je ook interessant kan vinden

10 tips voor de feestdagen

Duurzaam gewicht verliezen is al lastig genoeg, dus maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. Goed voorbereid te werk gaan kan je helpen. Hierbij een aantal tips hoe je dit toe kan passen.

Lees meer

Gevulde rollade met champignons en pesto

Er gaat niks boven zelfgemaakte lekkernijen! Door het zelf te bakken bepaal je ook hoe gezond of ongezond je lekkernij wordt. Met de Sint in het land heb je een extra goede reden om kruidnoten te maken, dus duik de keuken in en ga lekker aan de slag!

Lees meer

Bereid je voor om gewicht te verliezen

Duurzaam gewicht verliezen is al lastig genoeg, dus maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. Goed voorbereid te werk gaan kan je helpen. Hierbij een aantal tips hoe je dit toe kan passen.

Lees meer

Kruidnoten

Er gaat niks boven zelfgemaakte lekkernijen! Door het zelf te bakken bepaal je ook hoe gezond of ongezond je lekkernij wordt. Met de Sint in het land heb je een extra goede reden om kruidnoten te maken, dus duik de keuken in en ga lekker aan de slag!

Lees meer

Quinoasalade met makreel, paddenstoelen en avocado

Ben jij op zoek naar een lekker recept dat rijk is aan vitamine D? Neem dan deze quinoasalade met makreel, paddenstoelen en avocado! Binnen 15 minuten heb jij deze heerlijke salade op tafel staan, dus ga snel naar de winkel en geniet!

Lees meer

Biefstuksalade met gegrilde peer

Het is herfst! Dat wil dus ook zeggen dat het perenseizoen in aantocht is. Het perenseizoen loopt van november tot en met februari. Een peer is een pitvrucht wat een lekker fris en gezond tussendoortje is. Het is rijk aan vitamine C, voedingsvezels en essentiële mineralen zoals calcium, fosfor, kalium en magnesium. Het is dus tijd om wat vaker voor een peer te kiezen!

Lees meer

Alcohol en food

Een glas rode wijn is beter dan geen alcohol drinken en één glas alcohol per dag is verantwoord. Dit zijn stuk voor stuk bekende fabels.

Lees meer

Vitamine D

Je hoort vaak dat het slim is om in de herfst en winter vitamine D supplementen te nemen. Maar waarom dan? En is het wel echt nodig? Vitamine D is een van de weinige vitamines die een lichaam zelf kan aanmaken.

Lees meer

Eiwitrijke vanillewafels

Gezond snacken kan heel leuk en heel lekker zijn en precies dit ga jij beleven na het maken van deze heerlijke eiwitrijke vanille wafels. Door de extra eiwitten die erin zijn toegevoegd is dit een prima snack na een training (of dat je nu aan het afvallen of bulken bent).

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Alcohol en mind

Het drinken van alcohol is een goed slaapmutsje en het vermindert stress. Een glas rode wijn is beter dan geen alcohol drinken. Alcohol laat je ontspannen en het is een lekker slaapmutsje. Dit zijn stuk voor stuk bekende fabels!

Lees meer

Herfst groenten en fruit

Het is herfst! Dat betekent dat het sneller donker wordt, meer gaat regenen en het langzaam ook wat kouder wordt.

Lees meer