De zoete aardappel is een knolsoort, namelijk de bataat (een gewas). Het behoort dus niet tot de aardappelfamilie zoals veel mensen denken. In vergelijking met de gewone aardappel bevat de zoete aardappel minder koolhydraten, heeft het een grotere hoeveelheid aan antioxidanten en zorgen de vele vezels ervoor dat je sneller verzadigd raakt.

Het seizoen loopt van oktober tot en met maart, maar in principe is de zoete aardappel het gehele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. De zoete aardappel is veelzijdig in gebruik, zo kun je het grillen, roosteren, pureren, poffen of gebruiken als groente voor in de soep of currygerechten.

In dit recept gaan we de friet roosteren in de oven. Door de friet te maken van zoete aardappel heeft het een zoetige smaak. Daarom is het niet per se nodig om zout te gebruiken, maar voeg juist wat andere smaakvolle kruiden toe, zoals gerookte paprikapoeder, chilipoeder of net wat je zelf lekker vindt.

Tips om zoete aardappelen te bewaren:

  • Ongeveer 1 week bewaren bij een temperatuur van 12 tot 16 graden.
  • Bewaren op een droge, donkere en goed geventileerde plek.
  • Stop ze niet in een plastic zak, de zoete aardappel moet namelijk kunnen ‘ademen’.

Voedingswaarden per persoon:

  • 234 kcal
  • 29 gr koolhydraten
  • 3 gr eiwitten
  • 9 gr vet
  • 5 gr vezels
  • > 1 gr zout

Ingrediënten 3-4 personen:

  • 4 zoete aardappelen
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • Snufje zout
  • 1 avocado
  • Paar takjes koriander
  • 1 limoen
  • 1 tl chilikruiden

 

Zo maak je de zoete aardappelfriet met avocadodip:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de zoete aardappelen en haal de oneffenheden weg.
  • Snijd ze daarna in partjes (maximaal 0.5 cm dik).
  • Leg een stuk bakpapier op de ovenplaat en bedek dit met de zoete aardappelen.
  • Strooi de paprikapoeder met komijn en zout over de aardappelen.
  • Bak de frietjes in 30 – 35 minuten goudbruin.
  • Tip: Draai de frietjes halverwege een keer om zodat de friet krokant wordt aan alle kanten.
  • Maak ondertussen de avocadodip.
  • Verwijder de pit en schil van de avocado en snijd deze in reepjes.
  • Doe de avocado, de korianderblaadjes, het sap van de limoen en chilikruiden in een kom en mix dit met een keukenmachine tot een glad geheel.
  • Haal de frietjes uit de oven wanneer deze goudbruin zijn en serveer de frietjes met de avocadodip.

Eet smakelijk!

Variatietip:

  • Maak versgebakken chips! Maak je eigen verse chips uit de oven van zoete aardappel. Schil flinterdunne plakjes met een kaasschaaf of mandoline, leg ze op de bakplaat, bestrooi dit met wat olie en zout en bak de chips in 20 tot 30 minuten krokant.
  • Gebruik zowel bij de friet en chips andere kruiden, zoals chilikruiden in plaats van paprikapoeder en komijn. Je kunt zelfs het zout weglaten, want dat is met al deze smaken een extra toevoeging van zout en dat is niet per se nodig.

Bron: De website van degroenemeisjes.nl

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Yoghurt-rood fruit ijs

Met dit zelfgemaakte yoghurt-fruit ijs zit je helemaal goed. Al het lekkere en frisse van ijs, maar veel minder kcal. Bovendien is het binnen een handomdraai gemaakt.

Lees meer

Pasta met zelfgemaakte muntpesto

Munt kennen we allemaal wel van de verse muntthee, het takje in je flesje water of de smaak in je tandpasta of kauwgom, maar je kunt er veel meer mee. Gebruik het eens in je eten, bijvoorbeeld in dit pastagerecht waarbij je een eigen muntpesto maakt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Roerei ontbijt

Het is bijna Vaderdag en dan worden de papa’s in het zonnetje gezet. Met dit ontbijt zorg jij ervoor dat jouw papa de sterkste papa van Nederland blijft.

Lees meer

Couscoussalade met beef, spinazie en yoghurt

Volkoren couscous is hartstikke gezond en is een goede basis voor een gezonde maaltijd.

Lees meer

Courgettesoep

Maak het jezelf gemakkelijk met gezonde en simpele gerechten. Daarvoor is deze heerlijke courgettesoep perfect! In no-time heb jij een flinke pan soep gemaakt.

Lees meer

Koningsrecept: Gevulde paprika

Het is bijna Koningsdag, daar hoort natuurlijk ook een oranje recept bij!

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Havermoutpap met banaan, kokos en pindakaas

Begin de dag met een gezond en stevig ontbijt. Maak daarom dit recept met als hoofdingrediënten havermout, banaan, kokos en pindakaas. Havermout geeft je een verzadigd gevoel waardoor je de ochtend goed kan doorkomen.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Krokante zalm uit de oven

Vandaag is het Goede Vrijdag en dat betekend voor sommige dat er geen vlees op tafel komt vanavond.

Lees meer
Contact Plan intake