Een glas rode wijn is beter dan geen alcohol drinken en één glas alcohol per dag is verantwoord. Dit zijn stuk voor stuk bekende fabels. Deze fabels ontstaan omdat tijdschriften en social media graag alleen de kanten van alcohol laten zien die positief zijn of die we graag willen horen. Maar wat moet je nu geloven?

Alcohol is slecht voor je gezondheid, daar is geen discussie over mogelijk. Recent onderzoek toont aan dat elke druppel alcohol er eentje te veel is. De gevolgen van alcohol drinken zijn groot en schadelijk voor je lichaam en geest. In onze blog lees je meer over de gevolgen van alcohol en voeding.

 

Weetje: rode wijn is niet gezonder dan witte wijn, bier of andere sterke dranken.

 

Alcohol heeft enorm veel invloed op ons voedingspatroon en daardoor ook op onze gezondheid.

– Ondervoeding

Alcoholhoudende dranken leveren energie waardoor je minder trek kan hebben in een fatsoenlijke maaltijd, laat staan een gezonde en verantwoorde maaltijd. Alcohol stimuleert namelijk de drang naar vettig eten. Deze combinatie zorgt ervoor dat er een ernstig tekort kan ontstaan in voedingsstoffen, vitamines en mineralen die je lichaam binnen hoort te krijgen. Daarom is het heel gevaarlijk om met behulp van alcohol af te vallen, je zal wel gaan afvallen met dit werkt averechts voor een gezond gewicht.

 

Weetje: Overmatig alcoholgebruik lijdt tot een verminderde opname van vitamines en door de opname van alcohol in je lichaam worden meer vitamines ‘verspilt’.

 

– De bierbuik

De verbranding van alcohol in je lichaam gaat voor alle andere voedingsstoffen die je lichaam binnenkrijgt. Dus wanneer jij je lekkere frietje of kebabrol aan het wegwerken bent is je lichaam niet in staat deze vetten en energie direct te gebruiken, waardoor je de overbodige hoeveelheden vetten en energie zal opslaan in je lichaam. Vooral bij mannen wordt deze extra energie opgeslagen in de buik, oftewel de bierbuik. Buikvet is gevaarlijk en neemt vele risico’s mee betreft de gezondheid.

Alcohol bevat veel calorieën, met name bier. Wanneer je 3 glazen bier drinkt heb je namelijk al 10% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid koolhydraten binnen.

 

– Leververvetting

Alcohol wordt met een snelheid van 10 gram per uur afgebroken in de lever. Wanneer je lever druk bezig is met het verwerken van de alcohol liggen de andere functies van de lever stil, zoals het verwerken van vet, wat daarna naar de spier- en vetcellen wordt getransporteerd. Te veel alcohol leidt tot vetophoping in de lever en het bloed, wat het functioneren van je lichaam verstoord.

 

Wordt alcohol sneller afgebroken als je na het drinken iets eet?

Het antwoord is nee! Alcohol wordt met een constante snelheid afgebroken in de lever en dit kan niet worden versneld door iets (vets) te eten of water of koffie te drinken. Je kunt het proces van de alcoholopname in je lichaam vertragen door voor het drinken een maaltijd te eten, oftewel ‘een bodem leggen’. Het voedsel vormt dan een buffer voor je darmen en de energie in lichaam.

 

Wordt een gerecht met alcohol na verhitting alcoholvrij?

Het antwoord op deze vraag is ook nee. Alcohol verdampt wel door de verhitting maar er zal altijd een klein percentage alcohol in je gerecht blijven. Daarom wordt een gerecht waar alcohol aan is toegevoegd niet geadviseerd aan zwangere vrouwen of kinderen. Na meer dan 2 uur stoven is 90% van de alcohol uit een gerecht verdwenen, na 15 minuten verhitting is 60% van de alcohol verdampt, er blijft dus altijd een restant alcohol achter.

 

Weetje: Bij één op de tien mensen is sprake van overmatig alcoholgebruik!

(Er is sprake van overmatig alcoholgebruik wanneer mannen meer dan 21 glazen alcohol drinken en vrouwen meer dan 14 glazen per week).

 

Hopelijk ben je de volgende keer jezelf bewust van de gevolgen van alcohol op jouw gezondheid en voedingspatroon. Doorbreek je automatische piloot om altijd ‘gezellig’ mee te doen met de andere en minder je alcoholgebruik. Hieronder geven we je wat tips om je alcoholgebruik te minderen of stoppen:

 

Tips

– Drie-drankjes-regel, en niet meer!

– Zoek smakelijke alternatieven.

– Stop je voorraad weg.

– Een van de meest gemakkelijke oplossing, ga bobben!

– Behandel alcohol als taart, dat eet je ook niet iedere dag.

– Maak duidelijke afspraken met jezelf of en hoeveel je gaat drinken, en houd je daaraan!

– Toch een uitschieter? Dan drink je minimaal een week geen alcohol.

– Een of meerdere keren per jaar een alcoholvrije periode.

 

Bron: de website van sport.nl, hetvoedingscentrum.nl en gezondheidsnet.nl.

Artikelen die je ook interessant kan vinden

10 tips voor de feestdagen

Duurzaam gewicht verliezen is al lastig genoeg, dus maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. Goed voorbereid te werk gaan kan je helpen. Hierbij een aantal tips hoe je dit toe kan passen.

Lees meer

Gevulde rollade met champignons en pesto

Er gaat niks boven zelfgemaakte lekkernijen! Door het zelf te bakken bepaal je ook hoe gezond of ongezond je lekkernij wordt. Met de Sint in het land heb je een extra goede reden om kruidnoten te maken, dus duik de keuken in en ga lekker aan de slag!

Lees meer

Bereid je voor om gewicht te verliezen

Duurzaam gewicht verliezen is al lastig genoeg, dus maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. Goed voorbereid te werk gaan kan je helpen. Hierbij een aantal tips hoe je dit toe kan passen.

Lees meer

Kruidnoten

Er gaat niks boven zelfgemaakte lekkernijen! Door het zelf te bakken bepaal je ook hoe gezond of ongezond je lekkernij wordt. Met de Sint in het land heb je een extra goede reden om kruidnoten te maken, dus duik de keuken in en ga lekker aan de slag!

Lees meer

Quinoasalade met makreel, paddenstoelen en avocado

Ben jij op zoek naar een lekker recept dat rijk is aan vitamine D? Neem dan deze quinoasalade met makreel, paddenstoelen en avocado! Binnen 15 minuten heb jij deze heerlijke salade op tafel staan, dus ga snel naar de winkel en geniet!

Lees meer

Biefstuksalade met gegrilde peer

Het is herfst! Dat wil dus ook zeggen dat het perenseizoen in aantocht is. Het perenseizoen loopt van november tot en met februari. Een peer is een pitvrucht wat een lekker fris en gezond tussendoortje is. Het is rijk aan vitamine C, voedingsvezels en essentiële mineralen zoals calcium, fosfor, kalium en magnesium. Het is dus tijd om wat vaker voor een peer te kiezen!

Lees meer

Alcohol en food

Een glas rode wijn is beter dan geen alcohol drinken en één glas alcohol per dag is verantwoord. Dit zijn stuk voor stuk bekende fabels.

Lees meer

Vitamine D

Je hoort vaak dat het slim is om in de herfst en winter vitamine D supplementen te nemen. Maar waarom dan? En is het wel echt nodig? Vitamine D is een van de weinige vitamines die een lichaam zelf kan aanmaken.

Lees meer

Eiwitrijke vanillewafels

Gezond snacken kan heel leuk en heel lekker zijn en precies dit ga jij beleven na het maken van deze heerlijke eiwitrijke vanille wafels. Door de extra eiwitten die erin zijn toegevoegd is dit een prima snack na een training (of dat je nu aan het afvallen of bulken bent).

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Alcohol en mind

Het drinken van alcohol is een goed slaapmutsje en het vermindert stress. Een glas rode wijn is beter dan geen alcohol drinken. Alcohol laat je ontspannen en het is een lekker slaapmutsje. Dit zijn stuk voor stuk bekende fabels!

Lees meer

Herfst groenten en fruit

Het is herfst! Dat betekent dat het sneller donker wordt, meer gaat regenen en het langzaam ook wat kouder wordt.

Lees meer