a

Alcohol soorten

Heb jij goede voornemens of ben je bewust aan het opletten met wat je eet en drinkt? Dan is het wel zo handig dat je weet hoeveel calorieën je binnen krijgt met een glas whisky, bier of wijn. In deze blog zetten we alle calorieën voor je op een rijtje zodat jij een slimme keuze kan maken tijdens een borrel!

Een gram alcohol levert 7 kcal, dat is meer dan koolhydraten (4 kcal) en eiwitten (4 kcal) en minder dan vetten (9 kcal). De hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt hangt ook af van de hoeveelheid suiker, oftewel koolhydraten, die in alcoholische drankje zitten. Zo zitten cocktails en bier vaak hoog in de hoeveelheid calorieën.

Weetje: De extra calorieën worden bij de meeste mannen opgeslagen op de buik, ook wel de ‘bierbuik’ genoemd. Dit vergroot de kans op welvaartsziekten.

Lege calorieën
Alcohol bevat lege calorieën, wat betekent dat je lichaam geen voedingswaarden uit alcohol kan opnemen. Je lichaam is vooral bezig met het afbreken van alcohol en dit gaat voor de verbranding van alle andere voedingstoffen in je lichaam. De overige voedingsstoffen zijn daarom overtollig en worden opgeslagen als vet. Naast dit feit stimuleert alcohol de zin naar een vette hap, wat vaak resulteert tot een te hoge inname aan vetten en vaak ook aan koolhydraten. Hierdoor wordt het proces tot vetopname versterkt en vergroot dit de kans tot overgewicht en welvaartsziekten.

Weetje: Zoek je een caloriearm alternatief? Kies voor een alcoholvrij drankje!

Hoeveelheid calorieën per glas alcohol:
In het onderstaande schema zie je in een oogopslag hoeveel calorieën een glas alcohol bevat. Welk drankje drink jij het liefst? En wist je van tevoren dat alcohol zoveel calorieën bevat?

Overzicht hoeveel calorieën in verschillende dranken zit

Bron afbeelding: I am a foodie

Bereid je goed voor wanneer er een borrel, etentje of avondje uit gepland staat. Maak met jezelf afspraken over hoeveel glazen alcohol je gaat drinken en ook wat voor soort drankje je gaat drinken. Door bewuste keuzes te maken help je jezelf een handje met het behalen van je doelen. Zo kun je genieten van een lekker alcoholisch drankje zonder dat je direct je voedingsschema verstoord of de dagelijkse hoeveelheid calorieën overschrijdt.

Bron: de website van Voedingscentrum.nl en gall.nl.