a

Alles over eieren

Weet jij hoeveel eieren je per dag mag consumeren binnen een gezonde leefstijl? En hoe gezond is een ei nu eigenlijk? Het antwoord lees je in dit blog, want het is niet zo concreet als dat je zou verwachten.

Hoe gezond is een ei?
Eieren passen prima binnen een gezonde leefstijl. Het bevat namelijk veel proteïnen, goede cholesterol en lecithine. Tevens zit het vol mineralen zoals ijzer, fosfor, zink en selenium en vitamines zoals vitamine A, B12, E en D.

Eieren en afvallen
Eieren hebben een hoge voedingsstoffendichtheid. Hieronder verstaan we de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen die het voedingsmiddel bevat in verhouding tot het aantal kcal (of gram). Een hoge voedingsstoffendichtheid geeft een verzadigend gevoel en is daarom gunstig voor gewichtsverlies en een gezonde leefstijl.

Weetje

Zijn biologische eieren gezonder dan scharreleieren? Nee, alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, al zijn de levensomstandigheden bij biologische en vrije-uitloopkippen wel beter dan gewone scharrelkippen.

Hoeveel eieren mag ik per dag?
Hier is geen specifiek antwoord voor mogelijk, dit voor ieder persoon anders. Over het algemeen ben je veilig wanneer je 3 eieren per week eet, maar binnen een gezond voedingspatroon is een ei per dag ook geen probleem.

Waar ligt dan de grens tussen 3 eieren per week of iedere dag een ei? Dat is afhankelijk per individu. Je kunt iedere dag een ei eten, maar dan eet je verder die dag geen koekjes, snacks of vette kaas/vleesvarianten. Dit bevat namelijk verzadigd vet en verhoogd de kans op hart- en vaatziekten. Als je dat wel doet krijg je te veel. Vegetariërs mogen gerust 4 eieren per dag eten, of natuurlijk meer bij een gezond voedingspatroon. Mensen met hart- en vaatziekten of diabetes mellitus kunnen beter 2-3 eieren per week eten. Zeker voor mensen met diabetes mellitus kunnen negatieve gevolgen voor het cholesterol ontstaan na een consumptie van meer dan 3 eieren per week.

Tips

– Eet 3 eieren per week.

– Kook de eieren en doe ze op je boterham of eet ze als tussendoortje!

– Eieren bewaar je het beste in een doos in de koelkast.

Weetje

Zijn witte eieren gezonder dan bruine eieren? Nee, de kleur van de schaal maakt geen verschil. 

Bron: De websites van I’m a Foodie, het Voedingscentrum en Overvoedingengezondheid.nl