a

10 tips voor de feestdagen

Je bent fanatiek met voeding bezig om te werken aan je doel en dan besef je ineens dat de feestdagen eraan komen. Wat nu? Hierbij 10 tips voor hoe om te gaan met de feestdagen.

    Tip 1: Ontspan en geniet met mate
    Besef je dat die paar dagen in het jaar geen groot verschil gaan maken voor je progressie op de lange termijn. Veel belangrijker is wat je die andere 360+ dagen van het jaar doet. Maak jezelf dus niet te druk en geniet vooral van de feestdagen. Leg je focus niet te veel op het eten en geniet ook van de gezelligheid en de mensen om je heen. Dat ene toetje extra gaat er niet voor zorgen dat je een leukere kerst hebt.

    Tip 2: Zorg voor voldoende nachtrust
    Onderzoek toont aan dat een chronisch slaaptekort zorgt voor een verhoogd hongergevoel. Dit werkt dus extra nadelig tijdens de feestdagen als je overladen wordt met voedsel. Gebruik de feestdagen om eens wakker te worden zonder een wekker. Bij een flinke slaapschuld zul je waarschijnlijk heel wat extra uurtjes slapen ten opzichte van wat je gewend bent. Mocht dat het geval zijn, dan is dat meteen een signaal dat je dus structureel te weinig slaapt in je huidige ritme.

    Tip 3: Let de dagen voor de feestdagen extra op
    Met al dat lekkere eten in het vooruitzicht kun je de dagen ervoor wat strikter zijn. Beperk de borrels en taartjes op je werk zodat je een extra buffer hebt voor de feestdagen. Wees alleen niet te extreem hierin en zorg dat je geen honger gaat lijden. Dit gaat namelijk averechts werken aangezien je dan de kans vergroot dat je tijdens de feestdagen gaat overeten.

    Tip 4: Beperk het aantal eetmomenten
    Met de feestdagen is de kans groot dat de maaltijden groter zijn en meer kcal bevatten dan je gewend bent. Een strategie om hiermee om te gaan is het aantal eetmomenten te beperken. Heb je een brunch en uitgebreid kerstdiner op de planning staan? Sla je ontbijt, lunch en tussendoortjes dan over en houd het bij die twee eetmomenten. Hierdoor wordt de kans een stuk kleiner dat je ver over je kcal budget heen gaat.

    Tip 5: Ga trainen
    Een intensieve training zorgt ervoor dat je verbruik omhoog zal gaan die dag. Ben je dus in de mogelijkheid om een training te doen dan is dat zeker aan te raden. Je hoeft hier natuurlijk niet voor naar de sportschool te gaan. Je kunt namelijk ook buiten gaan hardlopen en fietsen of doe bijvoorbeeld thuis een training als je geen zin hebt om van huis te gaan! Jouw trainer kan je hierbij helpen als je niet weet wat je moet doen.

    Tip 6: Wees actief
    Ben je niet in de mogelijkheid om te trainen of heb je daar helemaal geen zin in met de feestdagen? Zorg dan dat je actiever bent dan normaal op een dag. Maak bijvoorbeeld een leuke kerstwandeling door het bos na die zware brunch of pak eens de fiets als je bij vrienden of familie langs gaat.

    Tip 7: Beperk de frisdrank en alcoholische drankjes
    Frisdrank en alcoholische dranken doen weinig qua verzadiging. Dit betekent dus dat alles wat je extra drinkt boven op de kcal uit eten komt. Idealiter drink je dus water (eventueel met koolzuur) of light/zero frisdrank tijdens de feestdagen. Mocht je toch graag een alcoholische versnapering nuttigen, dan heeft rode of droge witte wijn de voorkeur net als sterke dranken als wodka, rum, whisky en jenever. Deze drankjes bevatten veel minder koolhydraten en dus minder kcal dan bijvoorbeeld bier, zoete wijnen, likeur of cocktails.

    Tip 8: Begin de maaltijden met eiwitrijke producten en groentes
    Begin de maaltijd met het eten van groente en een eiwitbron. Dit zorgt ervoor dat je de totale hoeveel kcal van de maaltijd wat beperkt. Groente zorgt namelijk voor veel volume en vezels waardoor je eerder vol zit. Dit geldt ook voor eiwitrijke producten: je lichaam heeft namelijk een thermostaat die meet of je voldoende eiwitten binnen krijgt en zodra er een bepaalde grens behaald is, wordt de eetlust onderdrukt.

    Tip 9: Varieer niet te veel
    Verzadiging is specifiek naar smaak. Dit betekent als je maar van één voedingsproduct of smaak eet, dat je veel minder eet dan je veel gaat variëren. Vol zitten betekent vaak niet dat je niks meer lust maar dat je geen zin meer hebt in een bepaalde smaak. Dit is de reden dat mensen altijd nog ruimte hebben voor een dessert. Maak dus een keuze aan dingen die je echt lekker vindt in plaats van alles wat te gaan eten.

    Tip 10: Sla derde kerstdag over
    Derde kerstdag wordt steeds populairder onder Nederlanders. Sommige mensen hebben niet genoeg tijd om alle vrienden en familie te zien tijdens de kerstdagen en dus vieren ze nog een derde kerstdag. Probeer dit over te slaan, maar mocht je het toch vieren: houd het dan kleinschalig. Dit geldt ook voor kliekjes die je over houdt van de kerst. Ga hier niet weer een uitgebreide maaltijd van maken en probeer zo snel mogelijk weer je oude eetpatroon op te pakken.

    Met deze 10 tips kun je de schade van de feestdagen flink minimaliseren. Zorg daarnaast dat je na de feestdagen meteen weer je oude eetpatroon oppakt en je zult snel weer back on track zijn op weg naar je doel!