6 manieren om te ontspannen - Optimum Change

Eén van de grootste uitdagingen waar we tegenwoordig bijna allemaal tegenaan lopen is om voldoende te kunnen ontspannen. In onze huidige maatschappij moet alles snel en moeten we constant aan staan. Hierdoor blijft er weinig tijd over om onze rust te pakken waardoor de balans verloren raakt wat in het uiterste geval zelfs kan leiden tot een burn-out.

Wanneer je geen controle over je stress hebt en je niet genoeg ontspant staat constant je fight or flight modus aan. Dit is ons sympathisch zenuwstelsel en die zorgt ervoor dat je lichaam waakzaam is en klaar staat om in actie te komen. Het parasympatisch zenuwstelsel daarentegen zorgt ervoor dat we ontspannen en dat je lichaam herstelt. Wanneer je dus niet genoeg ontspant herstelt je lichaam niet mee. Dit zorgt ervoor dat je overspannen raakt en gevoeliger wordt voor prikkels. Het is dus essentieel voor je mentale en fysieke gezondheid dat je voldoende ontspant maar hoe doe je dat dan? Daarvoor hebben wij 6 tips voor jou.

Tip 1: Ga naar buiten toe.
Buiten een rondje wandelen kan helpen om tot rust te komen. Vooral wanneer je buiten in de natuur loopt kun je even je gedachten verzetten en kun je je gemoedstoestand ‘resetten’.  Luister eens naar de natuur en de vogels die fluiten in plaats van dat je alleen maar met je werk bezig bent tijdens de wandeling. Ook kun je rustgevende muziek luisteren of bijvoorbeeld een podcast zodat je ook meteen wat kennis opdoet, win-win!

Tip 2: Doe iets creatiefs.
Onderzoek toont aan dat het ontzettend goed voor je brein is om nieuwe dingen te doen; vooral wanneer het een creatieve bezigheid is. Probeer je artistieke zelf te vinden door te gaan tekenen, te schilderen, een instrument te spelen of iets lekkers (en gezonds) te bakken of te koken. Er zijn tegenwoordig online ontzettend veel cursussen te vinden waar ook jij één van deze skills kan ontwikkelen. Daarnaast zijn dit ideale activiteiten om je hoofd leeg te maken aangezien je gefocust moet zijn op de activiteit en dus niet met andere dingen bezig kunt zijn.

Tip 3: Ga sporten!
Een aerobe sport doen is ook een hele goede manier om beter te kunnen ontspannen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig aangezien je juist een inspanning moet leveren, maar onderzoek laat zien dat naast dat het goed is voor je hart; sporten ook goed voor je hoofd is. Sporten wordt bijvoorbeeld ook gebruikt als onderdeel van een behandelprogramma voor angststoornissen en depressies. Welke sport je doet is niet zo belangrijk zolang je het niet met veel tegenzin doet. Een sport die ritmische beweging maakt zoals dansen, joggen, wandelen of fietsen is wel ideaal hiervoor. Houd de intensiteit wel laag genoeg zodat je een gesprek zou kunnen voeren, zo zorg je ervoor dat het aeroob blijft en het ontspannend werkt!

Tip 4: Houd een dagboek bij.
Neem 5 minuten van de dag om je gedachtes en je gevoelens die dag op te schrijven. Het opschrijven ervan helpt om het makkelijker los te kunnen laten dan dat je de gevoelens opkropt. Hierdoor ga je makkelijker en sneller ontspannen. Ook kun je de positieve dingen van die dag opschrijven waar je dankbaar voor bent. Dit maakt je bewuster van alle positieve dingen die er allemaal zijn waardoor je vrolijker blijft!

Tip 5: Wees je bewust van je ademhaling.
We kunnen door middel van onze ademhaling ons zenuwstelsel activeren of ontspannen. Wanneer we gestrest raken gaan we ook oppervlakkiger en korter ademen wat juist activerend is. Dit kunnen we ook bewust sturen en je kunt dus je ademhaling gebruiken om te ontspannen. Dit doe je door rustig in te ademen door je neus en lang uit te ademen door je mond. Je kunt beginnen met bijvoorbeeld 2 seconden in en 4 seconden uit, nadat je dit een aantal keer hebt gedaan kun je de ademhaling gaan vertragen door naar 3 in en 6 uit te gaan. Hoe lager de ademfrequentie wordt; hoe meer ontspannen je wordt. Dit kun je op elk moment van de dag toepassen, dus merk je dat je wat gestrest bent; focus dan even een minuut op de ademhaling.

Tip 6: Doe een bodyscan en ontspan al je spieren.
Mediteren is een goede manier om te ontspannen, maar alleen in een lotushouding zitten en aan niks denken is niet voor iedereen geschikt. Een bodyscan is een laagdrempelige manier om toch de positieve effecten van een meditatie te hebben. Zoek hierbij een rustige plek op en focus weer op je ademhaling zoals de tip hiervoor. Vervolgens ga je één voor één al je spieren ontspannen. Begin onderaan je lichaam bij je tenen en werk zo naar boven toe. Je zult merken dat je heel je lichaam ontspant op deze manier!

Heb je moeite met het toepassen van de tips of wil je persoonlijk advies om beter te kunnen ontspannen? Vraag dan een (gratis) Optimum Kennismaking aan en dan gaan we kijken hoe we jou kunnen helpen!

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Zalmquiche met tuinbonen

Deze vullende zomerse quiche doet het heel goed als bijgerecht voor de BBQ. Gemakkelijk vooraf te maken en zowel warm als koud te nuttigen.

Lees meer

Pasta met zalm

Een makkelijk en snel gerecht en de kinderen zullen fan zijn! Pasta met zalm en er zitten ook nog eens genoeg groente in, dus genoeg voedingsstoffen.

Lees meer

Smoothie-pakketten

Geen tijd of zin om iets gezonds klaar te maken? Deze smoothie-pakketten gaan je daarbij helpen! Alle producten in de juiste verhoudingen en in een handomdraai klaar.

Lees meer

Gevulde courgette met ansjovis

Op ‘Eat your Vegetables Day’ posten we uiteraard een gerecht met groente in de hoofdrol. In de vulling kun je de groente doen die jij lekker vindt.

Lees meer

Bonenschotel

Deze goed gevulde bonenschotel is echt een goede bodem. Boordevol vitamines, mineralen en vooral vezels! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels is vaak lastig te halen, dus deze maaltijd draagt daar een heel goed steentje aan bij.

Lees meer

Waarom je ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag is

Moet je ontbijten om je motortje aan de gang te krijgen of is dit een fabeltje? Brenda Frunt van de VoedingsAcademie legt het je uit.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer
contact Gratis kennismaking