Om honger te voorkomen hebben we voor jou 9 strategieën beschreven die je kan gaan toepassen om honger als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.

Tip 1: Alles met mate.

Tijdens een dieet zijn de meeste mensen gefocust op producten vermijden. Stoppen met brood eten, niet meer snoepen, geen vetten eten en iedere traktatie afslaan. We willen allemaal minder en minder eten en dit kan mogelijk leiden tot honger en frustratie! Natuurlijk wil je specifieke producten minderen, omdat je er snel van overeet en ze veel calorieën bevatten. Compleet vermijden is alleen ook niet realistisch, want ga je het dan de rest van je leven nooit meer eten?

Kun jij je chocolade niet missen? Houd het bijvoorbeeld dan bij 2x per week twee blokjes. Hierdoor ga je toch je ‘cravings’ ernaar vervullen en word je ook niet beperkt in het halen van je doel.

Tip 2: Wees voorbereid op lastige situaties.

We weten dat wanneer mensen de hele dag NEE tegen alles en iedereen moeten zeggen het moeilijkste moment ‘s avonds thuis en op de bank is. Honger komt dan om de hoek kijken en de kans dat je dan “in de fout” gaat wordt groter en groter. Je kunt maar een x aantal keer ‘nee’ zeggen op een dag tot je toch bezwijkt. Zorg ervoor dat je omgeving op de hoogte is van je doel. Hierdoor kunnen zij jou ondersteunen en je niet elke keer iets lekkers aanbieden. Stop ook alle chocolade, snoep, koekjes, chips, etc. weg in de kast zodat je er niet door getriggerd wordt omdat het in het zicht staat.

Tip 3: Zorg voor voldoende eiwitten in je voedingspatroon.

Hierbij kun je denken aan dierlijke producten zoals een ei, kwark, vis of mager vlees. Eiwitrijk eten zorgt voor verzadiging. Als je elke maaltijd iets van een eiwitbron erbij eet, weet je zeker dat je er vol van zal zitten en er ook even op kan teren. Daarnaast helpt meer eiwit eten ook nog bij spierbehoud!

Tip 4: Drink voldoende water gedurende de dag.

Vaak wordt een dorstgevoel verward met een hongergevoel. Wanneer je te weinig drinkt raak je uitgedroogd en krijg je een dorstgevoel. Hierdoor kan het ook lijken dat je erg honger hebt terwijl dat niet is. Daarnaast heeft je maag sensoren die meten hoe vol hij zit. Wanneer je meer water drinkt tussen de maaltijden ga je minder honger ervaren. Ook kun je bij de maaltijd 1-2 glazen water drinken en ook dan ga je sneller vol zitten. Vergeet je snel te drinken? Zet een flesje water op je bureau in het zicht.

Tip 5: Slaap voldoende.

Te weinig slaap heeft een enorm effect op je eetlust gedurende de dag. Onderzoek toont aan dat 7,5 uur slaap tegenover 5 uur slaap per nacht een flinke stijging in hongersensaties geeft. Daarnaast zit je ook minder vol van een maaltijd, oftewel je zult dus onbewust meer eten dan dat je goed uit gerust bent. Kies ervoor om op een vast tijdstip naar bed te gaan en eruit te komen. Dit helpt bij het creëren van een vast ritme wat ook weer helpt bij het tegengaan van honger.

Tip 6: Eet minimaal 2 porties fruit per dag.

Fruit verzadigt goed voor wat erin zit qua energie. Het merendeel wat fruit bevat is namelijk vocht en daarnaast wat vezels en suikers. Vooral bessen, frambozen, aardbeien en meloensoorten zijn ideaal om te eten tijdens een afvalfase. Helemaal wanneer je het combineert met iets eiwitrijks zoals kwark heb je een perfecte maaltijd die de honger stilt!

Tip 7: Eet verschillende porties groente per dag.

Groentes bevatten amper calorieën. Je kunt die dus bij wijze van onbeperkt eten; er is nog nooit iemand te zwaar geworden van te veel groentes eten. Alle groentes zijn daarbij prima. Wanneer je tijdsgebrek hebt zijn snelle en praktische groentes zoals komkommer, paprika, snoeptomaatjes of worteltjes erg handig. Een makkelijke en goede snack om honger te voorkomen!

Tip 8: Drink alleen maar producten met 0 kcal.

Hier geldt hetzelfde als bij de tip van het water drinken; het vocht helpt je bij honger voorkomen. Daarnaast helpen koolzuurhoudende dranken daar nog meer mee. Als laatste kan de zoetigheid nog helpen wanneer je trek hebt in zoete dingen. Een koude cola zero of iets dergelijks op zijn tijd is dus gewoon prima!

Tip 9: Wacht even met eten als je honger hebt.

Het is best normaal om wat honger te hebben. Vooral wanneer we verveeld zijn krijgen we trek in ‘slechte’ dingen. Echt honger kun je dit niet noemen maar toch kan dit zo voelen wanneer je je verveelt. Leidt jezelf af door bijvoorbeeld muziek te gaan luisteren of iets anders te doen waar je van kan genieten (en niet met eten te maken heeft).

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Orzo met paprika

Orzo is een nog iets onbekender product, maar daardoor niet minder lekker. Het is pasta in de vorm van rijst en kan een goede basis zijn voor een maaltijd.

Lees meer

15 minuten kokossoep

Deze soep staat echt in 15 minuten op tafel. Boordevol umami-smaken door de shiitake en helemaal veganistisch.

Lees meer

Gepofte zoete aardappel met kip

Een AVG’tje maar dan anders. Deze gepofte zoete aardappelen uit de oven is net even wat anders dan de ‘gewone’ aardappel. Zoals de naam als zegt wat zoeter van smaak.

Lees meer

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer
contact Gratis kennismaking