Je komt thuis na een lange dag werken. Gooit je tas in de hoek, geeft (hopelijk) je partner een kus, en schuift aan tafel. Tijdens je avondmaaltijd is er even tijd om wat bij te kletsen over de dag om vervolgens samen op de bank te ploffen.

Jij besluit om toch nog even die laptop erbij te pakken en wat mailtjes weg te werken. Voor je het weet is het veel later dan gepland om naar bed te gaan en heb je:

  1. Je partner totaal niet gesproken
  2. Alleen maar gewerkt vandaag

Dat tweede punt is nog niet het ergste, maar doordat je hebt doorgewerkt totdat jij naar bed bent gegaan (of misschien heb je zelfs in bed nog wel gewerkt op je laptop) slaap je voor geen meter. Wellicht val je nog redelijk snel in slaap, maar je wordt meerdere keren per nacht wakker en wanneer de wekker gaat om op te staan word je alleen maar verrot wakker.

Dit bovenstaande patroon noem je een routine. Niet persé de meest gewenste, maar het is een routine.

Je hersenen zijn dol op routines. Ze hoeven hierdoor namelijk niet na te denken over wat ze moeten gaan doen. Het is gewoon doen. Dit hebben ze namelijk al tig keer gedaan en ze hoeven niet meer na te denken over welke processen moeten worden opgestart om ze uit te voeren.

Hoe sterker een routine, hoe makkelijker jij hier de voorkeur aan geeft. Stel dat je gewend bent om iedere avond een kaasplankje tevoorschijn te toveren op de bank, dan wint deze routine het altijd van je gedachten dat dit misschien niet zo goed voor je is omdat je broeken al zo ontzettend strak beginnen te zitten.

Daarom is de kunst wanneer je wel graag resultaat wil behalen én behouden (!) om routines te ontwikkelen die je gaan helpen bij je doel.

Niet meer hoeven nadenken over wat beter is. Je doet het gewoon.

Herkenbaar is dat veel mensen “in de fout” gaan in de laatste uurtjes voor ze gaan slapen. De meeste mensen zitten hier onderuitgezakt op de bank en eten niet iets wat nog persé nodig is. Wat doe jij?

Routines ontwikkelen die jou helpen bij je doel zet je bij voorkeur het liefst in de avond in, maar ook in de morgen. Wanneer jij namelijk al direct jouw dag succesvol begint, werkt dit door in de rest van de dag. Start en eindig je dag daarom met een sterke routine!

Welke dingen kan je dan doen om je dag sterk te starten en eindigen?

Laten we beginnen bij de avond. Want hier leg je juist de basis voor de volgende dag! Je moet namelijk weten waar je naar toe wil om een bepaald doel te bereiken. Wanneer je op een weegschaal stapt en je zegt dat het niet goed gaat, maar je vervolgens niet kan antwoorden wat je gewicht enige tijd daarvoor dan was, dan kan je ook niet zeggen dat het niet goed gaat.

Daarom wil je in je avondroutine 3 dingen sowieso doen.

  1. Reflecteren op de dag
  2. Plan maken voor morgen
  3. De rest van je avondroutine

Deze 2 punten zouden in je avondritueel moeten zitten die je iedere dag minstens 60 minuten voordat je naar bed gaat doet. Natuurlijk duren deze 2 punten geen 60 minuten, dus moet je hier een ritueel van maken van wat je wél in deze 60 minuten kan doen.

Hoe voer je dit uit? Voorbeeld:

  1. Allereerst zet je de tv uit, leg je die smartphone aan de kant en schakel je alle apparaten uit die in je omgeving liggen. Deze zorgen er namelijk alleen maar voor dat je slechter gaat slapen (qua kwalitatieve slaap) en voegen waarschijnlijk helemaal niets meer toe aan je dag.
  2. Je pakt een (bij voorkeur mooi) notitieboekje en kijkt naar het plan wat je voor vandaag had gemaakt. Heb je gedaan wat je met jezelf had afgesproken? Wat ging goed? Wat wil ik morgen anders aanpakken?
  3. Plan je dag voor morgen. Kijk in je agenda wat er morgen te wachten staat (als je dit al niet uit je hoofd weet) en maak hier een realistische planning voor. Hoe lang wil je alles uitvoeren? Vergeet ook niet om je dagelijkse portie beweging/training in te plannen én wanneer je even pauze neemt. Je zal niet de eerste zijn die in de ochtend achter zijn laptop kruipt om er vervolgens uuuuren later achter te komen dat er nog niets eens een slok water gedronken is.
  4. Zorg dat je huis opgeruimd is. Wanneer je de volgende dag naar je keuken en woonkamer loopt en deze is op orde geeft dat direct een lekker gevoel!
  5. Heb je nog tijd over in deze 60 minuten? Lees lekker wat ontspannens.

Door dit allemaal te doen doe je een aantal zeer belangrijke dingen: je vermijdt schermen. Je creëert een ritueel waarmee je zorgt dat er veel vaker goede dagen in plaats van slechte dagen tussen zullen zitten (ik daag je uit dit 10 weken te doen en je zal een enorme groei in voldaanheid over je dagen ervaren) én je ervaart meer rust in huis (letterlijk) en hoofd!

Dan gaan we nu door naar de ochtendroutine.

Omdat je al zoveel belangrijks voor deze dag de avond ervoor hebt gedaan, hoeft een ochtendroutine maar heel kort te zijn. Maak dit vooral niet moeilijker dan het is.

  1. Drink een paar glazen water. Je bent in de nacht veel vocht verloren. Het is daarom belangrijk dit zo snel mogelijk aan te vullen.
  2. Stretch wat. Stijve hamstrings? Last van je onderrug? Rek en strek wat. Kan al wonderen doen!
  3. Neem je dag door. Hoeft niet lang te zijn – je hebt namelijk gisteravond je plan al gemaakt.

Zo zie je dat je met 2 rituelen al heel veel controle over je dag kan verkrijgen. Uiteindelijk willen we allemaal controle toch 😉

Start dan vooral hiermee!

Benieuwd hoe wij jou hiermee kunnen helpen? Kom dan eens langs bij een gratis Kennismaking!

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Orzo met paprika

Orzo is een nog iets onbekender product, maar daardoor niet minder lekker. Het is pasta in de vorm van rijst en kan een goede basis zijn voor een maaltijd.

Lees meer

15 minuten kokossoep

Deze soep staat echt in 15 minuten op tafel. Boordevol umami-smaken door de shiitake en helemaal veganistisch.

Lees meer

Gepofte zoete aardappel met kip

Een AVG’tje maar dan anders. Deze gepofte zoete aardappelen uit de oven is net even wat anders dan de ‘gewone’ aardappel. Zoals de naam als zegt wat zoeter van smaak.

Lees meer

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer
contact Gratis kennismaking