We zijn inmiddels een paar weken verder in de ‘lockdown’: de eerste week was je nog supergemotiveerd om door te trainen en op je voeding te letten alleen nu we wat verder zijn merk je dat het toch steeds lastiger wordt. Die pot snoep op de tafel is toch wel heel aantrekkelijk net als je favoriete smaak chips die nog in de kast ligt. Langzaamaan verval je in je oude gewoontes en ga je steeds meer snaaien. Hoe voorkom je dat nu?

Vind je het fijner om naar deze blog te luisteren, bekijk dan de video!

Tip 1: Zorg voor regelmaat

Allereerst is het belangrijk dat je ondanks dat we in een nieuwe situatie zitten toch een vast ritme aan blijft houden qua eten en slapen. Door het thuiswerken ben je niet gebonden aan een lunchpauze waardoor je misschien vergeet te eten rond de middag. Wanneer dat sporadisch gebeurt is dat niet erg, maar als dit meerdere keren per week gebeurt kan dit je ritme overhoophalen. Die ene maaltijd die je overslaat wordt ’s avonds laat op de bank dubbel gecompenseerd. Bedenk wat de meest praktische tijden zijn voor jou om te ontbijten, lunchen en dineren. Zorg dat je dan ook elke dag rond dat tijdstip tijd vrijmaakt om te eten.

Een voordeel van het thuiswerken kan zijn dat je niet meteen je ontbijt naar binnen moet proppen voordat je de deur uitgaat. Als je vroeg in de ochtend niet veel honger hebt is het een idee om je ontbijt wat uit te stellen na een later tijdstip wanneer je wel trek krijgt. Als je op een gegeven moment een ritme hebt opgebouwd ga je ook merken dat je minder willekeurige momenten door de dag heen hebt waar je trek krijgt: dit voorkomt veel ‘snaaimomenten’.

 

Tip 2: Eet volledige maaltijden

Voortbordurend op de vorige tip helpt het ook als de maaltijden die je eet ook genoeg verzadigen. Kleine maaltijden of snacks zijn vaak niet genoeg om volledig je honger te stillen. Soms krijg je er zelfs alleen maar meer trek door. De oplossing daarvoor is om volledige maaltijden te eten die goed verzadigen. Hierdoor kun je een aantal uur teren op deze maaltijd en denk je ook niet aan eten. In de ideale situatie voorkom je honger en krijg je pas weer trek wanneer je volgende maaltijd op de planning staat. Maar hoe zorg je dat de maaltijd genoeg verzadiging geeft?

Hier spelen verschillende factoren een rol waar we nu niet diep op in zullen gaan, maar de volgende tips helpen je bij het volle gevoel dat je hebt na het eten: eet bij elke maaltijd een eiwitbron en groente of fruit, varieer niet te veel van smaak, drink (koolzuurhoudend) water bij de maaltijd en eet mindfulness, dus ga geen andere taken doen tijdens het eten.

 

Tip 3: Ga verveling tegen

Je kent het vast wel: de hele dag ben je druk in de weer geweest en moest je jezelf eraan herinneren om even te eten. Honger heb je eigenlijk de hele dag nog niet gehad. ’s Avonds beland je lekker op de bank en zap je doelloos wat rond op de televisie. Plotseling komt de trek opzetten en je gedachtes gaan naar al dat lekkere eten wat je nog thuis hebt liggen. Je probeert nog je gedachtes te verzetten, maar die reclames over eten maken het ook niet makkelijker. Hoe kan het dat het de hele dag goed gegaan is, maar dat je nu ineens de verleiding niet kan weerstaan?

Een reden daarvoor is dat je uit verveling gaat eten. Je zapt doelloos rond op tv en hebt je aandacht er ook niet bij. Wanneer je druk bezig bent zal je aandacht minder snel gaan naar eten. Daardoor voorkom je dat je uit verveling gaat eten. Vooral als dit vaker gebeurt kan dit een groter probleem worden, omdat het dan een gewoonte wordt. Voorkom dus dat je de hele avond op de bank hangt voor de televisie zonder dat je een doel hebt: kijk een spannende serie of film, speel een spel of lees een boek. Nog beter is het natuurlijk om van de bank af te komen en een activiteit te ondernemen waarbij je ook nog eens in beweging bent!

 

Tip 4: Maak het jezelf niet moeilijker dan het al is

De hele dag door maken we beslissingen en dit wordt er niet makkelijker op nu je thuis aan het werken bent: jouw huis is er namelijk helemaal niet op ingericht om de juiste voedingskeuzes te maken. Hoe meer beslissingen je maakt op een dag, hoe lastiger het wordt om de juiste te nemen. Je wilskracht is niet oneindig dus je moet het jezelf makkelijker maken en dit doe je door ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk voedingskeuzes hoeft te maken op een dag. In het meest perfecte scenario zou je alleen maar gezond eten in huis hebben. Wat je niet in huis hebt kun je immers ook niet opeten. De drempel is namelijk veel groter om speciaal voor een lekkere snaai naar de supermarkt gaan, vooral nu je ‘s avonds eerst ook nog eens in de rij voor de winkelwagens moet wachten tot je eindelijk de supermarkt in mag.

Het is alleen niet reëel om alleen maar gezonde dingen in huis te hebben. Wanneer je producten in huis hebt die voor jou in potentie gevaarlijk zijn: zet ze dan niet in het zicht maar ergens achter in de kast. Elke keer dat je namelijk dat product ziet staan kan dat weer een trigger zijn om er één of meer te pakken. Wanneer dat nog niet voldoende is: doe dan een extra verpakking om het product heen. Daarnaast helpt het niet als je jezelf dingen gaat verbieden. Uiteindelijk komt er altijd een moment dat je toegeeft aan de hunkering en dan blijft het niet bij een normale portie. Een oplossing daarvoor is om op te schrijven voor jezelf wat de kleinste hoeveelheid is die je wekelijks zou kunnen eten waardoor je toch de trek ernaar stilt en daarnaast je doel er niet door in gedrang komt.

Het is een nieuwe situatie voor velen en dit kan met momenten erg lastig en stressvol zijn. Desondanks moeten we het beste van de situatie maken en gelukkig heeft deze crisis zo ook zijn voordelen: je hebt nu meer tijd om gezonde maaltijden te maken en hebt geen etentjes of avondjes op stap die je doel in de weg staan. Pas deze 4 tips toe om ook nog eens het snaaien te voorkomen en je maakt optimaal gebruik van deze tijd om aan je doel te werken. Hierdoor zul jij nog fitter uit deze crisis komen!

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Yoghurt-rood fruit ijs

Met dit zelfgemaakte yoghurt-fruit ijs zit je helemaal goed. Al het lekkere en frisse van ijs, maar veel minder kcal. Bovendien is het binnen een handomdraai gemaakt.

Lees meer

Pasta met zelfgemaakte muntpesto

Munt kennen we allemaal wel van de verse muntthee, het takje in je flesje water of de smaak in je tandpasta of kauwgom, maar je kunt er veel meer mee. Gebruik het eens in je eten, bijvoorbeeld in dit pastagerecht waarbij je een eigen muntpesto maakt.

Lees meer

Hoe voorkom je kramp?

Heb jij ook wel eens last van kramp? Iedereen die het wel eens heeft gehad, weet dat het erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Helaas is het soms lastig om de oorzaak ervan te vinden, maar er zijn wel dingen die je zelf kunt doen om het te voorkomen.

Lees meer

Roerei ontbijt

Het is bijna Vaderdag en dan worden de papa’s in het zonnetje gezet. Met dit ontbijt zorg jij ervoor dat jouw papa de sterkste papa van Nederland blijft.

Lees meer

Couscoussalade met beef, spinazie en yoghurt

Volkoren couscous is hartstikke gezond en is een goede basis voor een gezonde maaltijd.

Lees meer

Courgettesoep

Maak het jezelf gemakkelijk met gezonde en simpele gerechten. Daarvoor is deze heerlijke courgettesoep perfect! In no-time heb jij een flinke pan soep gemaakt.

Lees meer

Koningsrecept: Gevulde paprika

Het is bijna Koningsdag, daar hoort natuurlijk ook een oranje recept bij!

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Havermoutpap met banaan, kokos en pindakaas

Begin de dag met een gezond en stevig ontbijt. Maak daarom dit recept met als hoofdingrediënten havermout, banaan, kokos en pindakaas. Havermout geeft je een verzadigd gevoel waardoor je de ochtend goed kan doorkomen.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Krokante zalm uit de oven

Vandaag is het Goede Vrijdag en dat betekend voor sommige dat er geen vlees op tafel komt vanavond.

Lees meer
Contact Plan intake