Kaizen - Optimum Change

Je hebt vast weleens een dieet geprobeerd met het doel om zo snel mogelijk af te vallen. Dit lukt dan een aantal dagen, weken of misschien wel maanden maar uiteindelijk verval je toch weer in je oude patroon. Voor je het weet zit je dan weer op je oude gewicht van voor het dieet of misschien zelfs wel zwaarder; dit is het bekende yo-yo effect. We zijn ongeduldig als mens en in de Westerse wereld moet alles snel. In Japan pakken ze dit anders (en misschien wel beter) aan. Wat kunnen wij daarvan leren?

Kaizen, Japans voor “continue verbeteren”, is een bedrijfsfilosofie gericht op productiviteitsverbetering. Deze is ontstaan in Japanse bedrijven en heeft als doelstelling om verspillingen te elimineren en om bezig te zijn met voortdurende verbetering. Deze verbeteringen zijn klein maar doordat ze continu toegepast worden bereik je uiteindelijk je doel. Je kunt het zien als iets stap voor stap doen, die kleine stappen leiden uiteindelijk tot grote resultaten!

Deze filosofie kunnen we ook toepassen bij het behalen van onze persoonlijke doelen. Wil je bijvoorbeeld weer terug naar het gewicht wat je had toen je 20 was? Wie weet voelt dit te ver weg en daardoor onrealistisch omdat het niet lukt om 20 kg duurzaam af te vallen. Ga dan de Kaizen methode toepassen en het doel opbreken in kleinere stukjes. Lukt het je om duurzaam 2 kg in een maand af te vallen, dan kun je uiteindelijk binnen één jaar je doel behalen.

Wat is er dan voor nodig om die 2 kg per maand af te vallen? Begin ten eerste met jezelf dagelijks te wegen, je moet immers je progressie bijhouden. Onderzoek toont aan dat mensen die zichzelf dagelijks wegen een grotere kans hebben op duurzaam afvallen ten opzichte van mensen die zich niet of onregelmatig wegen. De eerste stap is dan al gezet.

Vanaf hier ga je kleinere veranderingen toepassen binnen je leefstijl; ga hier voor het laaghangende fruit. Wat is de makkelijkste verandering die een groot effect heeft waar je mee kan beginnen? Wie weet is dat voor jou elke lunchpauze 15 minuten wandelen met je collega’s of consequent elke ochtend je ontbijt (of juist consequent niet) te eten, een avond op tijd naar bed toe, etc. Er zijn eindeloze veranderingen te verzinnen maar het gaat erom dat het voor jou zo min mogelijk moeite kost. Belangrijk is dat je de doelen klein houdt, dus ga niet meteen heel je beweeg- en voedingspatroon omgooien.

Lukt het je om heel de week die 15 minuten te wandelen met je collega’s in de lunchpauze? Wie weet kun je het rondje nu groter maken en ga je 30 minuten wandelen. Of lukt het je om consequent te ontbijten? Ga dan eens elke ochtend één stuk fruit eten bij je ontbijt. Of ga bijvoorbeeld eens een dag je voedingspatroon bijhouden met een app of schrijf het eens uit op papier.

Wederom zijn dit weer kleine doelen maar doordat je deze klein houdt zou het ook weinig tot geen moeite moeten kosten om deze in je leven te implementeren. Wanneer je probeert elke dag en week weer net een beetje beter te zijn dan ervoor zullen al deze kleine veranderingen uiteindelijk leiden tot grote veranderingen!

Heb je moeite met het behalen van jouw doelen? Vraag dan een (gratis) Optimum Kennismaking aan en wij helpen jou!

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Zalmquiche met tuinbonen

Deze vullende zomerse quiche doet het heel goed als bijgerecht voor de BBQ. Gemakkelijk vooraf te maken en zowel warm als koud te nuttigen.

Lees meer

Pasta met zalm

Een makkelijk en snel gerecht en de kinderen zullen fan zijn! Pasta met zalm en er zitten ook nog eens genoeg groente in, dus genoeg voedingsstoffen.

Lees meer

Smoothie-pakketten

Geen tijd of zin om iets gezonds klaar te maken? Deze smoothie-pakketten gaan je daarbij helpen! Alle producten in de juiste verhoudingen en in een handomdraai klaar.

Lees meer

Gevulde courgette met ansjovis

Op ‘Eat your Vegetables Day’ posten we uiteraard een gerecht met groente in de hoofdrol. In de vulling kun je de groente doen die jij lekker vindt.

Lees meer

Bonenschotel

Deze goed gevulde bonenschotel is echt een goede bodem. Boordevol vitamines, mineralen en vooral vezels! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels is vaak lastig te halen, dus deze maaltijd draagt daar een heel goed steentje aan bij.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer
contact Gratis kennismaking