Verbrand je meer vet wanneer je zweet? - Optimum Change

Dit lijkt plausibel maar helaas blijkt het niet waar te zijn. Natuurlijk verlies je gewicht maar dat is voornamelijk vocht en zout en dat zegt verder niks over vetafname. Vet verlies je ook niet door te zweten, maar voornamelijk doordat je het uitademt.

Het is natuurlijk wel zo dat wanneer je intensief sport je gaat zweten, maar het zweten zelf zorgt niet voor vetafname. Je hoeft dus niet met een vuilniszak om in hoge temperaturen te cardioën om meer vet te verliezen. Je verliest wel meer vocht, maar dit is een tijdelijk effect en je lichaam zal vanzelf weer naar een evenwicht toe gaan. Zweten doe je zodat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Doordat er vocht wordt verdampt, koelt je lichaam af. Dit proces kost verder geen energie. Het is juist zo dat koude temperaturen zorgen voor meer kcal verbruik. Het kost energie om je lichaam op te warmen. Een kcal is letterlijk de hoeveelheid energie die nodig is om een liter water met 1 graden celsius op te warmen. Wanneer het koud is moet je lichaam energie gebruiken om op te warmen en dit zorgt voor een hoger energieverbruik.

Is het slim om de thermostaat omlaag te draaien om meer vet te verbranden?
Dit is helaas geen goede manier om af te vallen. Je kcal verbruik stijgt namelijk wel, alleen wat je in onderzoek ziet is dat je hongergevoel ook flink stijgt, waardoor je zelfs meer gaat eten dan je verbruikt. Netto kan dit dus zelfs voor een averechts effect zorgen dus dit is zeker niet aan te raden.

Uiteindelijk blijft de energiebalans leidend. Wil je vet verliezen? Dan moet je zorgen dat er meer energie uitgaat dan erin komt. Oftewel je moet meer kcal verbruiken dan dat je binnenkrijgt door voeding. Of je nou zweet of niet; dan ga je vet verliezen!

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Bulgursalade kip

Klaar met de zilvervliesrijst, volkorenpasta en aardappelen? Dan is dit iets om uit te proberen, bulgur.

Lees meer

Vruchtenijs

In de zomer is het tijd voor ijsjes. In ijs zit vaak veel suikers, maar omdat de substantie koud is, proef je dit minder goed. Er moet dus meer suiker in om het ijs zoet te laten smaken. In dit zelfgemaakte ijs heb je de suikers zelf in de hand!

Lees meer

Pastaschotel met tonijn uit de oven

Dit is een gemakkelijk ovenrecept en het meest daarvan komt uit je voorraadkast. Geen excuus meer dat je niks in huis hebt om een gezonde maaltijd op tafel te zetten!

Lees meer

3 Redenen waarom je op lange termijn meer hebt aan Outdoor Personal Group Training dan aan Bootcamp

Om resultaat op lange termijn te behalen waardoor je wel tevreden bent met je levensstijl kan Outdoor PGT je helpen met: 1. Verantwoorde trainingen welke altijd anders zijn. 2. Trainen in groepjes van maximaal 8 personen. 3. Flexibel je lessen inboeken.

Lees meer

Training tijdens de zwangerschap

Een vaak gegeven advies voor vrouwen in de zwangerschap is; je bent nu zwanger, doe het zo rustig mogelijk aan! Ons advies luidt: doe dat vooral niet!

Lees meer

9 Tips om honger te voorkomen

Tijdens een dieet zijn de meeste mensen gefocust op producten vermijden. Stoppen met brood eten, niet meer snoepen, geen vetten eten en iedere traktatie afslaan. We willen minder en minder eten en dit kan mogelijk leiden tot honger en frustratie!

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Havermoutpap met banaan, kokos en pindakaas

Begin de dag met een gezond en stevig ontbijt. Maak daarom dit recept met als hoofdingrediënten havermout, banaan, kokos en pindakaas. Havermout geeft je een verzadigd gevoel waardoor je de ochtend goed kan doorkomen.

Lees meer

Koningsrecept: Gevulde paprika

Het is bijna Koningsdag, daar hoort natuurlijk ook een oranje recept bij!

Lees meer

De plank: Wat zijn de veel gemaakte fouten?

Iedereen is inmiddels wel bekend met de  ‘’plank’’.  De plank is een effectieve rompstijfheid oefening.

Lees meer
contact Gratis kennismaking