Weerstand verhogen? - Optimum Change

Iedereen is gebaat bij een goede weerstand. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt. Wanneer je toch ziek wordt zorgt een goede weerstand ervoor dat je minder heftige symptomen ervaart en ook sneller herstelt. Wat kun je doen om je weerstand te verhogen? Er zijn een aantal bewezen strategieën die je kan toepassen om te zorgen dat je je immuunsysteem verhoogt en weerbaarder bent tegen virussen.

De eerste en misschien wel de belangrijkste is zorgen dat je voldoende slaapt. Je immuunsysteem en je slaap zijn aan elkaar gelinkt. Wanneer je beter slaapt zorgt dit automatisch ook voor een betere weerstand, maar als je immuunsysteem verzwakt is zal je dit ook merken in je slaap. Ook ben je veel vermoeider gedurende de dag. Probeer dus dagelijks tussen de 7 en 9 uur te slapen, zodat je uitgerust wakker wordt en je minder vatbaar wordt voor infecties.

 

Voldoende beweging is ook erg belangrijk, zodat je lichamelijke conditie verbetert. Dit zorgt ervoor dat je algemene weerbaarheid ook verhoogt. Daarnaast zorgt beweging ervoor dat je beter slaapt en minder stress ervaart. Vooral als je dit in de buitenlucht doet. Het liefst ga je dus een rondje wandelen, hardlopen of fietsen in de natuur. Een extra voordeel hiervan is dat je daardoor ook meer vitamine D aanmaakt, wat ook weer een rol speelt bij je immuunsysteem. Daarnaast wil je ook door middel van krachttraining je spieren versterken. Ook dit zorgt weer voor een hogere weerbaarheid.

 

Daarnaast wil je zorgen dat je geen tekort aan vitamines of mineralen hebt. Van de vitamines is vooral vitamine C erg belangrijk om voldoende binnen te krijgen. Vitamine C is een antioxidant en speelt een belangrijke rol bij ontstekingsreacties. Wanneer je al lichte ziekte klachten hebt, wil je nog meer binnenkrijgen dan de aanbevolen dagelijkse dosering (ADH). Het liefste doe je dit door middel van extra porties groente en fruit te eten. Mocht dit lastig zijn voor je dan zijn supplementeren een optie. De ADH is 90 mg voor mannen en 75 mg voor vrouwen. Een extra dosering van 1000 mg supplementeren is aan te raden bij ziekte. Let op dat je dit niet overschrijdt aangezien je ook te veel vitamine C kan binnenkrijgen!

 

Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende zink binnenkrijgt. Zink speelt namelijk een grote rol bij je weerstand. Je krijgt dit binnen door orgaanvlees, schelpdieren of rood vlees. Mocht je dit niet regelmatig consumeren, dan is de kans aanwezig dat je te weinig binnenkrijgt. Het liefste laat je eerst testen of je een tekort hebt, want ook zink kun je supplementeren: bij een tekort wil je wekelijks ongeveer 100 mg extra binnenkrijgen. Het liefste verdeel je dit over 7 dagen zodat je dagelijks wat binnenkrijgt.

 

Als laatste zijn er een aantal groenten, specerijen en kruiden die helpen bij je weerstand verhogen of bij het verminderen van de symptomen bij ziekte. Zo kan het helpen om extra knoflook te consumeren. Onderzoek laat namelijk zien dat knoflook de griepsymptomen vermindert en ervoor zorgt dat je eerder herstelt. Ook helpt het bij het op afstand houden van anderen mensen! Cayennepeper bevat het stofje capsaïcine wat zorgt voor het branderige gevoel bij het eten ervan. Capsaïcine zorgt er ook voor dat je slijm dunner wordt waardoor snot makkelijker loskomt. Als laatste is te adviseren om veel kaneel te gebruiken: kaneel zit namelijk bomvol met antioxidanten!

 

Je hebt natuurlijk vaak niet in de hand dat je ziek wordt maar met deze tips zorg je er in ieder geval voor dat je weerstand zo hoog mogelijk is. Hierdoor ben je weerbaarder en verklein je de kans op ziektes. En mocht je toch ziek worden: dan helpt het ook bij het verminderen van de symptomen en zorgt het voor een sneller herstel zodat je weer snel de oude bent!

Artikelen die je ook interessant kan vinden

Indische hartige taart

Een hartige taart kennen we allemaal wel, maar deze is net even anders door zijn simpele Indiase invloeden.

Lees meer

Spitskool fermenteren

In dit recept ga je zelf fermenteren. Dit doen we met spitskool, gecombineerd met appels en dille.

Lees meer

Kipcurry met geroosterde paksoi

Een curry is vaak gemakkelijk en snel klaar. Bij deze curry zit er een keer iets anders in op een andere manier.

Lees meer

Zalmquiche met tuinbonen

Deze vullende zomerse quiche doet het heel goed als bijgerecht voor de BBQ. Gemakkelijk vooraf te maken en zowel warm als koud te nuttigen.

Lees meer

Pasta met zalm

Een makkelijk en snel gerecht en de kinderen zullen fan zijn! Pasta met zalm en er zitten ook nog eens genoeg groente in, dus genoeg voedingsstoffen.

Lees meer

Smoothie-pakketten

Geen tijd of zin om iets gezonds klaar te maken? Deze smoothie-pakketten gaan je daarbij helpen! Alle producten in de juiste verhoudingen en in een handomdraai klaar.

Lees meer

Hoe ontwikkel je de bilspieren?

Om je billen optimaal te trainen zal je een combinatie moeten doen van verschillende oefeningen.

Lees meer

Eerst krachttraining of eerst cardio?

Het is helaas complexer dan je in eerste instantie zou denken.

Lees meer

Wat doen de supplementen eiwit & creatine?

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten supplementen op de markt.

Lees meer

Microvoedingsstoffen

Voor een goed functionerend lichaam, voor spierherstel en voor de groei hebben mensen voedingsstoffen nodig.

Lees meer

Macronutriënten, wat zijn dat?

Vorige keer hebben wij uitleg gegeven over wat energie is en waar je dit nou precies uit haalt.

Lees meer

Kippenragout met champignons en rijst

Na alle feestdagen met veel lekker eten en drinken is het fijn om het nieuwe jaar goed te beginnen! Vaak betekend dit het ritme oppakken en weer gezond gaan eten.

Lees meer
contact Gratis kennismaking